Preasfințitul PETRU a oficiat Slujba Vecernii cu scoaterea Sfîntului Epitaf după care Denia Prohodului Mare împreună cu Slujba Praznicului împărătesc Bunei Vestiri

Slujbele şi ceremoniile liturgice din Vinerea Mare sunt cele care reactualizează, peste veacuri, într-un chip impresionant, pătimirile, moartea şi îngroparea Mântuitorului Hristos. În centrul acestei zile stă Prohodul Domnului, care se cântă în toate Bisericile Ortodoxe. La cântarea Prohodului, credincioşii nu doar ascultă, ci iau parte trup şi suflet, petrecându-L pe Mântuitorul către mormânt, în cântări şi imne de laudă.

După oficierea ceasurilor împărătești Ierarhul a luat parte la îmfrumusețarea bisericii și împodobirea cu flori a Sfîntului Epitaf.

Astăzi la ora 15:00 Preasfințitul PETRU Episcop de Ungheni şi Nisporeni însoțit de soborul de Preoților slujitori ai catedralei a oficiat Vecernia praznicală împreună cu cinul scoaterii Sfîntului Epitaf, după care Preasfinția Sa în timpul pavicernitii mici a citit,tînguirea Maicii Domnului în fața Sfîntului Epitaf.

Deja la orele 17:00 Ierarhul a oficiat împreună cu soborul de preoţi, Denia Prohodului Mântuitorului Iisus Hristos, în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni. Preoții și credincioșii, aflați în jurul Sfântului Epitaf, cu lumânări în mână, au cântat şi comemorat Pătimirile, Răstignirea, Moartea și Îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos. Stările Prohodului Domnului au fost cîntate umilincios de corul Catedralei Episcopale.

După stările Prohodului a fost oficiat polileul cumărimurile praznicale închinate marelui Braznic a Bunei Vestiri.

La finalul slujbei Prohodului, Ierarhul, soborul de preoți şi diaconi, corul şi toţi creştinii prezenţi au mers în procesiune cu Sfântul Epitaf și au înconjurat biserica. Această procesiune simbolizează ducerea către mormânt a Domnului Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru mântuirea lumii. La intrarea în biserică credincioșii au trecut pe sub Sfântul Epitaf, care reprezintă trupul coborât de pe cruce al Mântuitorului.