Preasfințitul PETRU a oficiat Sfânta Liturghie și slujba prohodului, pentru nou-adormitul Prot. Mitrof. Nicolai OLĂRAȘU

Sîmbătă, 2 ianuarie 2021, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a fost prezent în parohia „Înălțarea Domnului” din com. Cărpineni, r. Hâncești.

În dimineața zilei, Preasfinția Sa a oficiat în biserica „Înălțarea Domnului” din localitatea amintită, Sfânta Liturghie.

Alături de Ierarh au coliturghisit un sobor impunător de preoți: prot. Serghei SLĂNINĂ, Protopop de Hîncești, dar și alți slujitori din Protopopiatul dat, cât și din întreaga țară, care au venit pentru a lua parte la slujba înmormântării Prot. Mitrof. Nicolai OLĂRAȘU, parohul bisericii amintite.

După oficierea Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa, dimpreună cu-n sobor impunător de slujitori, a săvârșit slujba prohodului, pentru nou-adormitul Prot. Mitrof. Nicolai OLĂRAȘU.

Atât răspunsurile Sfintei Liturghii, cât și cântările prohodului, au fost interpretate umilincios de Corul de Preotese al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, condus de Dna Irina VIZITIU-GAJIM.

După slujba prohodului, Preasfințitul PETRU, a ținut un frumos și umilincios cuvânt de învățătură, în care a îmbărbătat duhovnicește și a mângâiat spiritual pe Dna Preoteasă Eufrosenia OLĂRAȘU și copiii Dumneaei – îndoliata familie a Preacucernicului Părinte Protoiereu Mitrofor, Nicolai OLĂRAȘU.

Totodată, Preasfinția Sa, a elogiat în timpul cuvântării, personalitatea marcantă a Protoiereu Mitrofor Nicolai OLĂRAȘU, care în decursul vieții sale pământești de 70 de ani și 44 ani de slujire la Sfântul Prestol, s-a remarcat prin înalte calități umane și adevărate virtuți creștinești, prin care și-a câștigat în mod cinstit înalte  aprecieri, confirmate prin distincții, medalii și ordine bisericești și statale.

După aceasta, sicriul cu trupul neînsuflețit al Preacucernicului Părinte Protoiereu Mitrofor, Nicolai OLĂRAȘU, a fost petrecut de Ierarh, slijitorii, îndoliata familie și credincioșii prezenți, pe ultimul drum și așezat cuviincios în mormântul din ograda bisericii „Înălțarea Domnului” din com. Cărpineni, pe care a slujit exemplar și cu râvnă sfântă aproape 30 de ani.

 

Scurte date biografie:

Protioiereul Mitrofor OLĂRAȘU Nicolai Alexei s-a născut pe 11 noiembrie 1950, în satul Mingir, raionul Hîncești.

După oficierea stagiului militar, se înscrie la Seminarul Teologic din Leningrad, pe care l-a absolvit cu succes în 1977.

În 1975 se căsătorește cu tânăra creștină Eufrosenia, născută pe 11 iulie 1957, care făcuse studiile la Colegiul de Medicină din Chișinău.

Au născut și educat creștinește, într-un mod exemplar, 3 copiii, un băiat și două fete care au ajuns preot și medici erudiți.

Prot. Mitrof. Nicolai, pe 10 decembrie 1976 a fost hirotonit diacon, iar pe 15 februarie 1977, de sărbătoarea Întâmpinării Domnului, a fost hirotonit preot.

A slujit cu multă vrednicie și devotament creștin timp de 44 ani. A fost preot paroh în 3 parohii: s. Batîr, r. Cimișlia; s. Codreanca, r. Străşeni; s. Cărpineni, r. Hîncești – care le-a păstorit duhovnicește și cu mult tact pastoral-misionar. Însă cei mai mulți ani de slujire 28 la număr, din 1992, a fost preot paroh al bisericii „Înălțarea Domnului” din com. Cărpineni, r. Hîncești.

În decursul anilor de slujire, a deținut și funcții administrative bisericești: Protopop de Hîncești și Cimișlia, Protopop de Lăpușna, Protopop de Hîncești, Preşedinte al Sectorului Eparhial Probleme Liturgice şi de Pastoraţie, membru permanent al Consiliului Eparhial și al Judecății Eparhiale a Episcopiei de Ungheni și Nisporeni. În toate aceste funcții a dat dovadă nu doar de ascultare exemplară față de Ierarh, dar a avut și o activitate ireproșabilă.

Prot. Mitrof. Nicolai în decursul vieții sale pământești și-a câștigat printre creștini și slujitori, deopotrivă, în mod cinstit stimă și respect, dar și înalte aprecieri, atât din partea bisericii, cât și a statului, fapt confirmat prin primirea cu merit a distincțiilor, medaliilor și ordinelor bisericești și statale.

Remarcăm și faptul că părintele Nicolai a fost exemplu viu de rugător, sfătuitor, sprijinător ajutător şi slujitor adevărat, fiind caracterizat astfel de cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur, care a zis: „Viaţa i-a fost împodobită cu fapte, prin care i-a bucurat pe oameni şi pe Dumnezeu”.

Cunoaştem şi faptul că prin cuvintele şi exemplul vieţii sale, părintele Nicolai, a adus pe mulţi la credinţă, a vindecat prin rugăciune durerea sufletească a multora, a sprijinit cu puterea cuvântului său pe mulţi ca să nu alunece în prăpastia deznădăjduirii, a călăuzit spre Dumnezeu prin sfat duhovnicesc copii, tineri şi vârsnici.