Preasfințitul Episcop PETRU, a oficiat Litia Morțească la mormîntul vrednicului de pomenire, Arhimandritul MINA (Dobzeu) cu prilejul împlinirii a 40 zile de la trecerea la cele veșnice

În după ameaza zilei de 15 iulie 2018, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, cu binecuvîntarea Preasfințitului IGNATIE, Episcop de Huși, s-a deplasat în orașul Huși, la mănăstirea „Sf. Ap. Petru și Pavel” unde a oficiat Litia Morțească la mormîntul vrednicului de pomenire, Arhimandritul MINA (Dobzeu) cu prilejul împlinirii a 40 zile de la trecerea la cele veșnice.

Apoi Ierarhul a vizitat chilia unde s-a nevoit Părintele Mina amintindu-și împreună cu părinții prezenți momente și cuvinte duhovnicești rostite de părintele MINA pe cînd era în viață. Tot aici Preasfinția Sa, s-a întîlnit cu Chiriarhul locului,  Preasfințitului IGNATIE, Episcop de Huși.

Părintele Mina Dobzeu s-a născut în data de 5 noiembrie 1921, în satul Grozeşti, judeţul Lapuşna (pe teritoriul actual raionului Nisporeni, Republicii Moldova).

La vârsta de  13 ani a intrat ca frate de mănăstire la Mănăstirea Hâncu, iar la sfîrșitul lunii martie 1944, de praznicul împărătesc al Bunei Vestiri, își amintea părintele MINA – „ne-am refugiat în România, împreună cu părintele stare, eram zece călugări. am mers timp de 20 de zile cu o căruță cu cai și un car cu patru boi.” În timpul vieții părintele Mina a vizitat mănăstirea Hîcnu, de mai multe ori discutînd cu Preasfințitul Episcop PETRU, mai multe aspecte duhovnicești cît și despre istoria mănăstirii din acele timpuri. În timp ce se afla pe patul de suferință, Preasfinția Sa, l-a vizitat pe părintele Arhimandrit Mina la Huși.