Preasfintitul Episcop PETRU a Liturghisit la Mănăstirea NEGREA, raionul Hîncești

Marți, 13 august 2019, cînd biserica ortodoxă prăznuiește pe Sfântul și Dreptul Evdochim, Preasfințitul PETRU Episcop de Ungheni și Nisporeni a liturghisit la Mănăstirea Negrea din raionul Hîncești.

Aici Preasfinția Sa a fost întîmpinat călduros de duhovnicul-administrator al acestei mănăstiri Protoiereul Andrei TÎRSÎNĂ împreună cu Dna. Preoteasă și închinătorii Sfintei Mănăstiri.

În dimineața zilei ierarhul a primit în dar din parte părintelui duhovnic și a ctitorilor sfintei mănăstiri o pereche de veșminte arhierești și un complecte de panaghii cu care ierarhul a și oficiat Sfînta Liturghie.

Anticipat Sfintei Liturghii Ierarhul a citit rugăciunile de resfințire a Bisericilor de Iarnă și de Vară din complexul Mănăstirii, fiind stropite cu apă sfințită de Chiriarhul locului.

La 10 decembrie 1992 preot-paroh este numit Andrei Târsână, care porneşte lucrările de renovare a sfântului lăcaş. La 6 februarie 1994 sfântul lăcaş este resfinţit de către episcopul Vichentie (Morari) de Tighina. Conform cererilor depuse de către preotul-paroh şi credincioşii din sat este binecuvântată reorganizarea parohiei în mănăstire. Astfel, mănăstirea este înregistrată la 20 februarie 1997,  fiind numit Duhovnic-administrator – protoiereu Andrei Târsână.

Mănăstirea își are origine veche, din Parohia satului care avea ca biserică locașul de închinare cu hramul „Sf. Arh. Mihail și Gavriil’’ , datată din 1878 Sfântul lăcaş a fost închis în urma alunecărilor de pământ, care au ocolit curtea bisericii. Aproape două decenii biserica a rămas închisă, iar cheile se păstrau la creştinii din sat, care nu au permis pângărirea acesteia, din contra venind periodic şi împrospătând-o cu var. În urma alunecărilor de teren biserica a rămas nevătămată. Astfel s-a înființat tînăra Mănăstire. Noul duhovnic-administrator, Protoiereul Andrei Tîrsînă împreună cu preoteasa Emilia Tîrsînă ajutați nemijlociți de ctitori și binefăcători au pus bazele înălțării și edificării sfintei Mănăstiri. În mănăstire și  în prezent se păstrează crucea de la mormântul preotului Filaret Braşoveanu, înhumat în partea de apus a bisericii.

De la redeschiderea Sfintei Mănăstiri s-au săvîrșit numeroase lucrări de renovare și edificare a Sfintei Mănăstiri, printre care enumerăm construcția, renovarea și edificarea bisericii de vară cu hramul „Acoperămîntul Maicii Domnului’’ și reconstrucția generală a bisericii de iarnă cu hramul „Sf. Arh. Mihail și Gavril’’, reparația capitală a chiliilor, trapezei și stăreției, nemijlocit cu stăruința Protoiereului Andrei Tîrsînă și Preotesei Emilia Tîrsînă și a ctitorilor, binefăcătorilor Sfintei Mănăstiri.

După oficierea Sfintei liturghii Preasfinția Sa înconjurat de soborul preoților slujitori au oficiat   Slujba de sfințire a întreg complexului mănăstirii (corpusul de chilii, stăreția, trapeza și toate edificiile) după care a urmat un Te Deum de mulțumire.

La final Ierarhul a adresat pelerinilor prezenți, un frumos cuvânt de învățătură în cadrul căruia a ținut să evidențieze rolul important al părintelui duhovnic și doamnei preotese în edificarea sfintei mănăstiri și consolidarea duhovnicească a creștinilor din această regiune.