Pomenirea Sfântului Binecredincios Kneaz Alexandru Nevschi și Duminica a XXVI-a după Rusalii, celebrate prin slujbă arhierească la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni

Pe 6 decembrie 2020, în Duminica a XXVI-a după Rusalii, când se face și pomenirea Sfântului Binecredincios Alexandru Nevschi, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală ,,Sf. Bn. Knz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa, a înălțat rugăciuni pentru sănătatea celor afectați de COVID-19, pentru personalul medical și pentru toți cei ce îngrijesc de cei bolnavi.

Totodată au fost aduse lui Dumnezeu rugăciuni de mulțumire și laudă pentru darurile și binecuvântările Sale îmbelșugate, care le revarsă cu milostivire peste omenire.

De asemenea rugăciuni de laudă și mulțumire au fost aduse și Sfântului Binecredincios Alexandru Nevschi, ocrotitorul Sfintei Catedrale, a cărui trecere la cele Veșnice este sărbătorită astăzi.

Alături de Ierarh au coliturghisit Prot. Vadim COROSTINSCHI, Secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, care este și omagiatul zilei, împlinind 35 ani de viață, dar și soborul slujitorilor Catedralei Episcopale.

La Vohodul mic, Prot. Vadim COROSTINSCHI, cu ocazia împlinirii a 35 ani de viiață, dar și pentru prodigioasa slujire în Biserica lui Hristos și activitatea de Secretar Eparhial, a fost decorat cu dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu ușile împărătești până la Heruvic. De asemenea, Preasfinția Sa, i-a oferit Părintelui Secretar, tot din același considerent, înalta Distincție Eparhială „Cuvioasa Parascheva”.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa, a ținut un consistent cuvânt predicatorial, în care a explicat credincioșilor mesajul evanghelic al pildei despre bogatul lacom, căruia îi rodise țarina (Luca 12, 16-21). În timpul predicii Ierarhul a specificat: „O, ce mare este păcatul acesta al lăcomiei! El este moștenit de la strămoșii noștri Adam și Eva. Știm că pe aceștia i-a creat Dumnezeu, i-a pus stăpâni peste toate frumusețile raiului și făpturile pământului. Dar el nu s-a mulțumit, ci a vrut până la urma să fie și el egal cu Dumnezeu. Așa a poftit și a mâncat bietul Adam din pomul oprit. Și a căzut în cea mai jalnica pieire, căci a fost izgonit afara din fericirea raiului. Oare pe noi fiii lui Adam nu ne urmărește tot acest păcat al lăcomiei, al neînfrânării? O, lăcomie, început și izvor al tuturor răutăților, pentru tine a pierdut Adam paradisul!

Omul lacom disprețuiește sărbătorile, necinstește pe Dumnezeu și duminicile petrecându-și timpul cu fel de fel de îndeletniciri. Așa este omul cu păcatul acesta al lăcomiei zi și noapte, an de an, împletind pânza de păianjen și adăugând blestem peste blestem, fiindcă munca fără Dumnezeu este blestemata. Dar cel mai greu și vrednic de plâns este pieirea multora prin moartea cea grabnica, căci fără de veste, într-o clipa vine ultima chemare ca bogatului din Sfânta Evanghelie de astăzi. 

Veniți acum toți bogații pământului și ascultați ce trebuie să faceți ca să vă îmbogățiți în Dumnezeu, căci vedem cum astăzi cea mai mare parte a lumii este bogată mai mult în păcate. Totuși fiecare are posibilitatea să-și facă comoara în cer, unde furii nu o fura, moliile nu o strică și nici rugina nu o roade. Nu vei putea să faci singur o biserică, dar poți să contribui cu câțiva bănuți la ridicarea ei, sau la repararea alteia. Nu vei putea să faci un spital sau un azil, dar poți să te duci la căpătâiul unui bolnav și un ceas, două să-l îngrijești și să-l încurajezi.

Să nu trecem cu vederea îndemnul Sfintei Evanghelii de astăzi și să ne apucăm serios de faptele cele bune și mai ales de milostenia sufletească. Să avem milă de sufletele rătăcite și de cele ce sunt în suferințe de tot felul, căci mila biruiește judecata, iar Dumnezeu nu ne va lăsa nici pe noi dacă vom avea milă de aproapele nostru.

Să căutam acum să ne îmbogățim sufletul, să-l hrănim și să-l creștem cât mai frumos pentru Împărăția lui Dumnezeu, că la plecarea de aici, când va fi chemarea glasului lui Dumnezeu, să meargă sufletul nostru curat, sfânt, ispășit, plin de milă și lumină și să fie așezat de Părintele Luminilor între cei aleși și sfinți ai Săi”. (Ierod. Visarion IORGULESCU)

După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a felicitat pe omagiatul zilei, Prot. Vadim COROSTINSCHI, cu ocazia împlinirii celor 35 ani de viață pământească, dorindu-i sănătate, ajutor și mântuire de la Dumnezeu.

De asemenea, Ierarhul a felicitat și pe alți credincioși omagiați, cât și pe toți creștinii cu Sfânta Duminică și Hramul Catedralei Episcopale, dorindu-le tuturor să aibă o săptămână binecuvântată și rodnică în fapte bune.

Menționăm că răspunsurile liturgice au fost date de către Corul Catedralei Episcopale, condus de Dna Jozefina VIZITIU-GAJIM.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni