Pomenirea ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă din Afganistan

Duminică, 14 februarie 2021, la Complexul Memorial din mun. Ungheni, a avut loc un Miting consacrat ostașilor căzuți în războiul din Afganistan.

La această măsură comemorativă, la invitația Președintelui Asociației Veteranilor care au luptat în războiul din Afganistan, Dnl Vasile LUPU, care este și vice-președinte al Raionului Ungheni, și cu binecuvântarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, au luat parte reprezentanți ai Episcopiei, în persoana Protodiaconului Victor ROTARI,  Președintele Sectorului Eparhial, Activitate Pastorală în Ministerul Apărării, însoțit de prot. Ștefan RÎMBU, cleric al Catedralei Episcopale „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni.

După cuvântul de deschidere a mitingului, reprezentanții Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, au oficiat Litia de pomenire a ostașilor, din cuprinsul Raionului Ungheni, ce au căzut eroi pe câmpurile de lupte grele și crunte, ale tragicului război din Afganistan.

Din cauza restricțiilor cauzate de pandemia COVID-19, numărul combatanților, dar și a oficialităților, care în anii precedenți era impunător, de data aceasta a fost foarte limitat, pentru a se păstra regulile impuse.

La final a urmat depuneri de flori, din partea oficialităților și a combatanților, la monumentul celor căzuți pe câmpurile de luptă din Afganistan.

După aceasta, combatanții prezenți, au mers în Catedrala Episcopală, ce se află în proximitatea Complexului Memorial, pentru a aprinde și câte o lumânare pentru sufletul camarazilor de arme, care nu s-au mai întors din acele crunte și nedorite lupte.

Ca un post scriptum, amintim că în tragicul și cruntul război din Afganistan, ce s-a întins pe perioada anilor 1979-1989, au participat peste 13.000 de tineri ostași din țara noastră. Dintre aceștia, peste de 300 au căzut eroic sub gloanțele inamicului. Iar mii și mii dintre cei care, chiar dacă sau întors în țară, fiind în viață, au și până astăzi traume fizice, dar și psihologice, ca urme de tristă amintire prin ce foc și potop de lupte au trecut.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni