Pomenirea celor din veac adormiți la Catedrala Episcopală din municipiul Ungheni

22 februarie 2020. În sâmbăta lăsatului sec de carne când Biserica Ortodoxă, face pomenirea celor din veac adormiți Preasfințitul PETRU Episcop de Ungheni și Nisporeni a oficiat sfânta liturghie și slujba parastasului de obște pentru cei din veac adormiți în catedrala episcopală „ Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni.

Alături de Preasfinția sa, au colitorghisit soborul de preoți și diaconi ai catedralei înconjurați de mai mulți credincioși care au venit să-și pomenească rudele trecute din viață.

Pomenirile sau praznicele morţilor, sunt jertfe ce se fac în numele celor morţi. Ele se mai numesc şi parastase.Numele de parastas vine din limba greacă şi înseamnă a mijloci, a sta în locul cuiva, de la faptul că noi, cei vii, mijlocim la Dumnezeu pentru cel mort. Aceasta o facem în speranţa că Dumnezeu, pentru jertfa noastră plină de iubire şi pentru rugăciunea făcută de cel care primeşte darul, va ierta păcatele pe care cel mort le-a făcut în decursul vieţii sale. Iar când cineva primeşte ceva dat şi slujit la Biserică sau acasă, el spune, pentru cel mort: Dumnezeu să-l ierte, sau bogdaproste. (bogdaproste din rus “Bog da prostit” – “Dumnezeu să-l ierte”)