Nu mai lăsați copiii să se spurce prin ritualuri și îmbrăcăminte păgânești

Iubiți întru Hristos, frați și surori,

Un părinte atonit, Arhimandritul Emilianos Simonopetritul spunea: „De foarte multe ori, credința oamenilor este stricată de obiceiurile păgâne”. Și acest lucru l-am constata de mai multe ori, fie prin cuvinte predicatoriale, fie prin materiale scrise. Acest lucru mă văd nevoit să-l fac și acum, chiar dacă nu aș fi vrut, întrucât nădăjduiam să nu se ajungă chiar aici. Și la ce oare mă refer, s-ar putea întreba unii? Ei bine, vreau să fac unele precizări și constatări, pline de o durere sufletească, legate de toate mascaradele ce să fac de halloween, care de la an la an prind tot mai multe rădăcini în comportamentul și atitudinea multora.

An de an, înspre această pretinsă sărbătoare, postăm pe site-ul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, dar și-n ziarul eparhial, „Cuvântul Ortodox”, articole cu sfaturi și învățături, prin care arătăm câtă otravă duhovnicească ascunde acest halloween. Nu odată am spus și reiterez, halloween-ul este o „sărbătoare” păgână cu ritualuri satanice.

Nu vreau să mai repet toate cele spuse în articolele anterioare cu privire la originile și urgiile halloween-ului, dar ca să le fie tuturor clar de ce nu se cuvine să avem nimic comun cu această pretinsă sărbătoare, e suficient să spunem că prin tot ce se face înspre această „sărbătoare”, mai exact în noaptea, de pe 31 octombrie între 1 noiembrie, i se aduce jertfă diavolului și nemijlocit îl cinstim pe cel rău, dimpreună cu toate puterile demonice. Or, nu doar creștinii trebuie să stea cât mai departe de puterea demonică și de diavol, ci și fiecare om, care este în toate facultățile mintale, nu trebuie să facă asemenea cinstire care să-i aducă bucurie diavolului.

Și chiar dacă acest halloween se răspândește de la an la an tot mai mult, totuși se mai găsesc oameni, nu doar din cadrul bisericii, dar și din alte sfere ale societății, care sunt revoltați de toate mascaradele ce se fac de halloween. Pentru că nu poți sta nepăsător în fața la tot ce se promovează deja deschis. Dacă până nu demult se mai ascundeau ritualele satanice care se fac de halloween, iată că acum vedem prin diferite materiale video sau foto cum și ce se face în chip satanic în această „sărbătoare”. Dar ca să vă convingeți mai mult, pentru cei care nu au văzut încă, vom posta la sfârșitul articolului un material video, cum mulțime de oameni, de halloween, sunt însemnați de membrii templului satanic, pe frunte cu o substanță neagră, în chip de cruce întoarsă invers. Or, acest fapt reprezintă unirea cu satana, căci noi ca și creștini la botez ne lepădăm de satana și ne unim cu Hristos, pecetluiți fiind cu sfântul mir, tot pe frunte, în chipul crucii (doar că crucea corect făcută). În legătură cu acest ritual satanic, cineva poate va zice, aceste lucruri s-au petrecut și se petrec în America, nu la noi. Da, dar avem experiența și-a altor pretinse sărbători, cum ar fi de exemplu „ziua îndrăgostiților”, când până nu de mult nu se auzise de așa zile, dar acum se țin la o scară foarte largă. Iată de ce trebuie să ripostăm la orice abatere de la normalitatea morală, spirituală, educțională și culturală.

Iubiți credincioși,

Mă adresez cu durere sufletească întâi către dragii părinți. Nu lăsați copiii să se spurce prin ritualuri și îmbrăcăminte păgânești. Căci copiii sunt nu doar odraslele drăgălașe ale Dumneavoastră, ci sunt și creații a lui Dumnezeu, care v-au fost date să-i creșteți pentru rai, nu pentru iad. Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „O mare răsplată, bună sau rea, pe care părinții o vor lua în lumea de dincolo, va fi tocmai pentru felul cum își educă și-și cresc copiii”. Or, prin faptul că le permitem copiilor să se mascheze în vampiri, schelete, fantome, diavoli, etc., și să participe la diferite ritualuri caracteristice haloween-ului, îi duceți și pe ei, dar și pe dumneavoastră pe drumul pierzării.

Dragi părinți, de ce nu vă gândiți oare că, copiii dumneavoastră vor avea de suferit de pe urma acestor mascarade la care se dedau? Nu de puține ori mi s-a dat ca la Centrul Eparhial să vină diferite familii cu probleme legate de copilașii lor, fie că nu pot dormi noaptea, fie că fac noaptea în pat, fie că nu au succese la școală, fie că mai apoi crescând nu au realizări la studii sau în căsătorie. Și din discuțiile ce le port, aflu că ei, copiii, de mici fie că se uitau la diferite filme strașnice (Harry Potter, etc.), fie că se jucau cu jocuri needucative, ca să nu le zic păgânești și altele de felul acesta. Nu mi-i de mirare, că dacă lucrurile vor denatura și nu veți îndepărta copiii de la a se masca și a face orice activitate de halloween, va trebui să mergeți cu copiii pe la diferite consultații, dacă nu duhovnicești, atunci medicale sigur. Un duhovnic din zilele noastre, care sigur că după percepția și mentalitatea liberalistă a omenirii de astăzi poate părea un abuz și o absurditate, dar acest părinte duhovnic nu-i împărtășește dintr-o dată, decât după un mic canon și o discuție serioasă, pe copiii care participă la serbările de halloween sau alte serate de esență păgână,

De asemenea, mă adresez și către cadrele didactice, să nu încurajați și să nu implementați prin diverse activități halloween-ul și chiar din contra, să le vorbiți elevilor să se ferească de toate ritualurile și măștile folosite în acea seară de halloween.

Și nu în ultimul rând mă adresez către acele persoane de afacere, fie cei care au baruri și cafenele (căci am văzut multe din acestea – chiar și în Ungheni – ornamentate cu simboluri de halloween), fie cei care au săli de spectacle unde se rulează filme horror, fie cei care au magazine ce vând diferite măști și suveniruri pentru halloween sau alte sărbători păgâne, să nu credeți că banii care o să-i faceți în acea zi sau seară vă va aduce bucurie și câștig. Îi veți risipi fără de folos, acolo unde nici nu vă așteptați, fie într-un accident, fie într-o boală, sau în altceva de acest fel. Or, cred că nu vă doriți asemenea situații în viața Dumneavoastră.

Desigur că multe ar mai fi de spus în privința halloween-ului și multe constatări ar mai trebuie făcute. Scopul nostru a fost să tragem prin acest articol, încă o dată un semn de alarmă și să prevenim părinții, dar și copiii, de pericolul ce-l reprezintă această sărbătoare satanică. Și ca să înțelegeți că nu întâmplător am făcut afirmațiile de până aici, arătând că halloween-ul e o sărbătoare păgână, cu ritualuri satanice, vă voi arăta ce spune Anton Lavey fondatorul bisericii sataniste: „Mă bucur că părinții își lasă copiii să îl serbeze pe diavol cel puțin odată pe an, de halloween”. Oare ne mai trebuie alte argumente în privința faptului că trebuie să ne împotrivit, fiecare și cum poate, acestui tăvăluc satanic ce s-a abătut și asupra noastră?

Și ca să înțelegeți totuși de ce mă lupt atât de mult și scriu atât de dureros și deranjabil poate pentru unii, cu privire la halloween, voi argumenta prin aceea că nu doresc să se răspândească măștile (cu chip de moarte, de schilet, de fantome, etc.) și distracțiile cu iz satanic, deoarece ele vor duce pe an ce trece la o obișnuință cu lucrurile diabolice. Dar ca să nu credeți că exagerez, vă voi mai spune doar atât că, prin 2010 parcă, un documentar TV intitulat „Invazia păgână” de relata că s-a făcut într-o școală dintr-un oraș din Statele Unite, un sondaj printre elevii, FIȚI ATENȚI, de clasa a 4-a doar, întrebându-i: „Cum ați vrea să serbați Halloween-ul?”, iar 80% din acești elevii au răspuns zâmbind: „AȘ VREA SĂ OMOR PE CINEVA…”. Oare chiar până acolo vreți să ajungem dragii mei?

Deci, cum spunea și Sfântul Antonie cel Mare: „Dacă nu reușești (sau nu vrei) să rupi din rădăcini un pom mic, cum vei reuși să smulgi din rădăcini un pom foarte mare și înrădăcinat de-a binelea?” Așadar, dragii mei, să depunem toată strădanie să înlăturăm din viața copiilor dorința de a lua parte la toate activitățile halloween-ului, împotrivindu-ne și tuturor răutăților din societate care se înfăptuiesc de această sărbătoare păgânească.

Închei acest material cu nădejdea că, ajutați și luminați de Harul Duhului Sfânt, credincioși noștri, dar și toți oamenii din societate, vor înțelege deșertăciunea acestei false sărbători și că pe viitor o vor ocoli, ferindu-i și pe ai lor copiii de toate mascaradele păgânești.

Cu dragoste părintească și grijă arhierească,

+PETRU,

Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni