Mesajul de felicitare al Înaltpreasfințitului Arhiepiscop PETRU, adresat tuturor asistenților medicali cu ocazia zilei lor profesionale

Mult Stimați și Dragi Asistenți Medicali,

Calendarul laic menționează că 12 mai este Ziua Profesională a Asistentului Medical. Cu acest prilej dorim să adresăm sincere cuvinte de felicitare și urări de bine tuturor asistenților medicali ce activează în cuprinsul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, dar şi ţara noastră, care se estimează că ar fi în jur de 20 de mii.

Scriitorul francezul Marc Koehler afirma: „Când spui flexibilitate, toleranţă şi răbdare, spui de fapt asistent medical”. Atât această cugetare înţeleaptă, cât şi multe altele asemănătoare, reflectă rolul şi importanţa asistentului medical din întreg arealul medicinii.

Biserica dintotdeauna a avut o apreciere aparte şi un calificativ superlativ faţă de medici şi asistenţii medicali în special, întrucât aceştia sunt prin preocupările şi activităţile lor foarte apropiaţi de slujitorii bisericii. Deoarece, aşa cum se arată în unele citate Biblia, dar cum frumos spunea şi Sfântul Ierarh Luca de Simferopol: „Slujitorii bisericii şi lucrătorii medicali sunt dimpreună binefăcători ai oamenilor. Unii îngrijesc de suflet, alţii de trup.” Din acest considerent cunoaştem cât de anevoioasă Vă este munca şi activitatea Domniilor Voastre, Stimaţi Asistenții Medicali.

De aceea, în această zi marcantă pentru Dumneavoastră, Vă dorim multă sănătate sufletească şi trupească, ajutor de la Dumnezeu în munca şi activităţile Domniilor Voastre nobilă, dar și anevoioasă în același timp.

Credinţa în Dumnezeu, nădejdea în puterea Lui de ajutorare, dragostea şi compasiunea faţă de toţi pacienţii, cât şi dorinţa de a fi oricând o mână de ajutor pentru cei ce trec prin clipe de boală, să fie calităţile caracteristice a Dumneavoastră întotdeauna.

Conștientizăm că osteneala, curajul şi devotamentul Dumneavoastră merită o răsplată colosală din partea noastră a tuturor. Dar oricum, nu vom reuşi niciodată să Vă aducem cuvenita răsplată. De aceea rugăm pe Milostivul Dumnezeu să Vă răsplătească El cu binecuvântări cereşti şi daruri pământeşti munca, devotamentul şi curajul Dumneavoastră.

Cu dragoste părintească şi grijă arhierească,

+PETRU,

Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni