Mesajul de condoleanțe al Înaltpreasfințitului Arhiepiscop PETRU, adresat Egumenii PARASCHEVA (Cazacu), Stareța Mănăstirii Hîncu, cu trecerea la cele veșnice a mamei sale, Maria CAZACU

Preacuvioasă Maică Stareță,

Egumenă PARASCHEVA (Cazacu)

În aceste clipe îndurerate pentru Preacuvioșia Voastră, când prin rânduiala lui Dumnezeu, mama Preacuvioșiei Voastre a trecut la cele veșnice, dorim să Vă adresăm condoleanțe, transmițându-Vă sincere gânduri de mângâiere duhovnicească și îmbărbătare creștinească, încredințându-Vă totodată de compasiune și rugăciuni pentru sufletul nou-adormitei roabei lui Dumnezeu, Maria.

Ne este cunoscut îndeaproape faptul că sora noastră întru Hristos, MARIA, în decursul vieții sale s-a dovedit a fi nu doar o soție iubitoare, o mamă grijulie, o bunică și străbunică darnică, ci a fost și așa va rămâne în memoria celor care au cunoscut-o, ca un exemplu de adevărată femeie creștină, devenind o pildă de urmat pentru toate femeile creștine, care doresc să-și desăvârșească trăirea prin viața de familie.

Nu putem da uitării nici faptul că ultimii 9 ani din viața pământească și i-a petrecut la Sfânta Mănăstire Hîncu, trudind după puterile sale, alături de maici, fie la ascultările mănăstirești, fie la citirea psaltirii. Știm că era un om al rugăciunii, nelipsind de la slujbele de priveghere și de la Sfintele Liturghii ce se săvârșesc la Mănăstirea Hîncu.

Din convorbirile personale ce le-am avut cu ea, am descoperit cu multă bucurie duhovnicească că era un om care se îngrijea sârguincios de mântuirea sufletului, având dragoste curată față de Dumnezeu, cinstind-o cuviincios pe Maica Domnului, rugându-se cu umilință la toți sfinții.

De asemenea, nu poate fi dată uitării o altă virtute a roabei lui Dumnezeu, MARIA, cea de mamă adevărată, care cu multă dragoste și grijă maternă, a născut 7 copii (5 fete și 2 băieți), pe care i-a crescut cu mult drag și i-a educat în duhul dreptei credințe, povâțuindu-i să urmeze calea ce duce spre Împărăția Cerurilor.

Cunoscând-o de foarte, foarte mulți ani, știu că în decursul celor 85 ani de viață pământească pe care i-a trăit, a avut parte de multe binecuvântări și daruri cerești, pe care le-a primit ca o răsplată pentru viața ei creștinească. De aceea nu ne îndoim de faptul că Dumnezeu, ca un Tată Milostiv și Bun, îi va așeza sufletul în odihna fericită a raiului.

Preacuvioasă Maică Stareță și îndoliată familie CAZACU,

Nostalgia și durerea despărțirii ce ne răvășește sufletul în clipa mutării dintre noi a celor scumpi și dragi, este totuși alinată de credința în viața veșnică și Învierea Mântuitorul Hristos, dar și de nădejdea că Dumnezeu îi va odihni pentru vecie, în bucuria nesfârșită a Împărăției Cerești, sufletul nou-adormitei roabei Sale, MARIA.

De aceea Vă asigurăm că așa cum se cuvine, ne vom ruga Milostivului Dumnezeu să-i ierte ori ce greșeală și păcat pe care ca un om le-a făcut aici pe pământ, sora noastră întru Hristos, MARIA și să-i așeze sufletul ei în Împărăția Sa cea Cerească.

Dumnezeu s-o așeze cu drepții! Veșnică ei pomenire!

Cu nădejde întru Hristos Cel înviat din morți,

† Petru,

Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni

P.S. Ținem să menționăm faptul că înmormântarea vor avea loc în satul de baștină, Pelenia, r. Drochia.

Slujba Prohodului va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, joi, 17 noiembrie, cu începere de la ora 10, în biserica „Sf. Proroc Ilie” din localitatea sus numită.