Mesajul de condoleanțe al Înaltpreasfințitului AGAFANGHEL, Mitropolit de Odesa și Ismail, Membru permanent al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, în legătură cu trecerea la cele veșnice a Primului Președinte al Republicii Moldova, Domnul Mircea SNEGUR, adresat Înaltpreasfințitului PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni

ÎNALTPREASFINȚIEI SALE,

ÎNALTPREASFINȚITULUI PETRU,

ARHIEPISCOP DE UNGHENI ȘI NISPORENI

 

Înaltpreasfinția Voastră! Stăpâne drag!

Cu durere profundă în inimă am primit vestea tristă despre decesul Domnului Mircea SNEGUR, Primul Președinte al Moldovei Independente – vestit om de stat, activist civic, om al Bisericii.

Tânguim împreună cu poporul moldovenesc la această pierdere iremediabilă. În fața sfințeniilor din Odesa mă rog pentru odihna nou-adormitului.

Mulți ani la rând săvârșind vizite în Moldova înfrățită, noi am avut discuții cu Președintele, Domnul Mircea. În timpul întâlnilor, în discuții, în persoana Președintelui Moldovei eu în permanență am simțit un om de cultură înaltă și intelect. Simplitatea, sinceritatea, relațiile de încredere ce țin de întrebările legate de viața bisericească a Bisericii Ortodoxe din Moldova, în permanență au înfrumusețat personalitatea Președintelui regretat. El a lăsat generațiilor contemporane și viitoare un exemplu demn de urmat a fiului devotat, cetățeanului și patriotului slăvitului pământ Moldovenesc.

Petrecând pe calea pământească pe Domnul Mircea, Vă aduc, Stăpâne drag, care și sunteți tată spiritual al Președintelui, profunde condoleanțe în legătură cu decesul Președintelui, Domnului Mircea, care atât de mult a făcut pentru prosperitatea Bisericii Ortodoxe din Moldova și în special pentru Mănăstirea  de maici ,,Sf. Cuvioasa Parascheva”, Hîncu. Rog să transmiteți condoleanțele mele poporului moldovenesc, rudelor și apropiaților regretatului. Dumnezeu să odihnească sufletul lui în locașurile drepților.

Veșnică pomenire și recunoștință.

+ AGAFANGHEL,

Mitropolit de Odesa și Ismail,

Cetățean de onoare al Odesei și a regiunei Odesa