Mesaj de condoleanțe al Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, adresat Domnului Petru LANGA, Directorul L.T. „M. Eminescu” din mun. Ungheni, în legătură cu mutarea la cele veșnice a tatălui său, robul lui Dumnezeu Constantin LANGA

Mult Stimate Domnule Petru LANGA,

În aceste clipe îndurerate pentru Domnia Voastră, când prin rânduiala lui Dumnezeu, tatăl Dumneavoastră, CONSTANTIN, a trecut la cele veșnice, dorim să Vă adresăm condoleanțe, transmițându-Vă sincere gânduri de mângâiere duhovnicească și îmbărbătare creștinească, încredințându-Vă totodată de compasiune și rugăciuni pentru sufletul nou-adormitul robul lui Dumnezeu, Constantin.

Cunoaștem faptul că tatăl Domniei Voastre, Constantin, în decursul celor 80 ani de viață pământească s-a dovedit a fi atât pentru familia sa, dar și pentru toți oamenii din satul unde a viețuit – Milești, raionul Nisporeni, un om cu suflet mare și cu dăruire de sine, săritor la nevoie, un bun gospodar, un credincios râvnitor, cu o înţelegere profundă a rostului vieţii, răbdător în încercări şi suferinţe, dar și un exemplu de tată grijuliu și soț iubitor.

Un scriitor creștin spunea: „Un pom este cunoscut dacă e bun sau nu, după rodul său. Iar bunătatea și înțelepciunea omului o cunoști și o înțelegi, uitându-te la copiii pe care i-a născut și, cum i-a crescut și educat”. Or, robul lui Dumnezeu Constantin a educat deosebit de bine, creștinește și moral, copiii săi, care au ajuns oameni de vază și reprezentativi în societate – scriitori, directori, conducători. De aceea avem convingerea fermă că nu doar pentru Dumnevoastră și îndoliata familie, dar și pentru toți oamenii ce l-au cunoscut, va rămâne un exemplu prin tot ce a făcut bun și frumos în toți cei 80 de ani ai vieții sale.

Nostalgia și durerea despărțirii ce ne răvășește sufletul în clipa mutării dintre noi a celor scumpi și dragi este totuși alinată de credința în viața veșnică și Învierea Mântuitorul Hristos, dar și de nădejdea că Dumnezeu îi va odihni pentru vecie, în fericirea raiului, sufletul nou-adormitului robului Său, Constantin. De aceea Vă asigurăm că așa cum se cuvine, ne vom rugăm Milostivului Dumnezeu să-i ierte ori ce greșeală și păcat pe care ca un om le-a făcut aici pe pământ, fratele nostru întru Hristos, Constantin și să-i așeze sufletul lui în Împărăția Sa cea Cerească.

Dumnezeu să-l așeze cu drepții! Veșnică lui pomenire!

Cu nădejde întru Hristos Cel înviat din morți,

† Petru,

Episcop de Ungheni și Nisporeni