Liturghie Sobornicească în cinstea Jubileului Chiriarhului Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, Preasfințitul Episcop PETRU

Ziua 29 octombrie 2017, va rămâne mereu în memoria clerului și poporului Episcopiei de Ungheni și Nsiporeni și nu numai, ca o zi de mare sărbătoare și un adevărat triumf al Ortodoxiei prin această Liturghie Sobornicească oficiată de un sobor impunător de Arhierei în număr de 23 cum nu s-a mai slujit în Republica Moldova. Sfânta Liturghie a fost una deosebită, pentru Ierarhul nostru, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, deoarece slujba de astăzi  a fost săvârșită în cinstea jubileului Preasfinției Sale, care a ajuns la onorabila vârstă de CINCIZECI ani de viață pămîntească.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către un soborul de Ierarhi în frunte cu Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove și a unit împreună sute de credincioși, veniți din diferite colțuri ale eparhiei, țării cît și de peste hotare. Alături de Înaltpreasfințitul VLADIMIR, au coliturghisit Episcopi din țară, dar și de peste hotarele ei, cum ar fi Federația Rusă, Ucraina, Estonia, etc:

Înaltpreasfințitul AGAFANGHEL, mitropolit de Odessa și Izmail

Înaltpreasfințitul ILARION, mitropolit de Donețk și Mariupol

Înaltpreasfințitul PAVEL, mitropolit de Vâșgorod și Cernobâl

Înaltpreasfințitul SIMEON, mitropolit de Vinița și Bar

Înaltpreasfințitul MITROFAN, mitropolit de Gorlovca și Slaveansk

Înaltpreasfințitul LUCA, mitropolit de Zaporojie și Melitopol

Înaltpreasfințitul ELISEI, mitropolit de Izium și Cupeasnk

Înaltpreasfințitul SAVA, arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari

Înaltpreasfințitul ALEXEI, arhiepiscop de Balta și Ananiev

Înaltpreasfințitul EVLOGHIE, arhiepiscop de Sumâ și Ohtârca

Preasfințitul ANATOLIE, episcop de Cahul și Comrat

Preasfințitul MARCHEL, episcop de Bălți și Fălești

Preasfințitul LAZĂR, episcop de Narva și Priciudie

Preasfințitul NICODIM, episcop de Edineț și Briceni

Preasfințitul AMBROZIE, episcop de Neftecamsk și Octiabrskii

Preasfințitul episcop DIONISIE

Preasfințitul DIODOR, episcop de Iujnoie

Preasfințitul VICTOR, episcop de Arțâz

Preasfințitul IOAN, episcop de Soroca

Preasfințitul SERGHIE, episcop de Bolgrad

Preasfințitul SILUAN, episcop de Orhei

alături de un sobor de preoți și diaconi din țară cât și de peste hotare. Sfânta Liturghie a decurs într-o atmosferă de rugăciune și liniște duhovnicească, la această atmosferă contribuind și cântările dulci și melodioase oferite de renumitul Cor de Preotese, al Episcopiei de Ungheni și Nsiporeni condus de Dna Iozefina VIZITIU (Gajim).

Menționăm că la slujba de astăzi, în mijlocul enoriașilor s-a aflat și Președintele țării noastre Dn Igor DODON, și alte oficialități de stat.

La Final, Preasfințitul PETRU a mulțumit Întîistătătorului și celorlalți Ierahi pentru prezența în Episcopia noastră, Preasfinția Sa învrednicindu-se de distincția de stat Ordinul „Bogdan Întemeitorul”.