Liturghie arhierească la Sfânta Mănăstirea Hâncu, prilejuită de împlinirea a 50 ani ai Preacuvioasei Maicii Starețe, Egumena PARASCHEVA (Cazacu)

Vineri, 5 februarie 2021, în ziua pomenirii Sfinților Sfințiți Mucenici Agafanghel și Clement, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni – după săvârșirea, în dimineața zilei a slujbei acatistului Cuvioasei Parascheva – a oficiat Dumnezeasca Liturghii în biserica „Adormirea Maicii Domnului”  de la Mănăstirea „Cuvioasa Parascheva” – Hîncu.

Menționăm că oficierea acestei Sfinte Liturghii a fost prilejuită de împlinirea jubileului de 50 ani de viață pământească a Preacuvioasei Egumene PARASCHEVA (Cazacu), Stareța Sfintei Mănăstiri Hîncu.

Preasfinția Sa a fost întâmpinat de stareţa mănăstirii, Egumena PARASCHEVA (Cazacu), împreună cu obştea monahală, soborul de preoţi şi creştinii veniţi la rugăciune.

Alături de Ierarh au coliturghisit soborul de slujitori ai Sfintei Mănăstiri Hîncu, Arhimandritul KIRIL (Braguța), Președintele Sectorului Eparhial, Mănăstiri și Viață Monahală, dar și alți slujitori.

Prezenți la Sfânta Liturghie, cu ocazia amintită, au fost Stareții și Starețele Mănăstirilor din cuprinsul canonic al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni.

În timpul sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de slavă, laudă și mulțumire lui Dumnezeu, pentru toate darurile îmbelșugate revărsate cu milostivire asupra credincioșilor. Dar în mod deosebit rugăciuni au fost înălțate pentru mântuirea, ajutorul și sănătatea Preacuvioasei Maicii, Egumena PARASCHEVA (Cazacu), omagiata zile.

După oficierea Sfintei Liturghii, Preasfințitul PETRU, a ținut un cuvânt de învățătură, folositor pentru mântuirea sufletului. Apoi Ierarhul a felicitat pe omagiata zilei, Preacuvioasa Egumenă PARASCHEVA, cu ocazia împlinirii celor 50 ani de viață pământească.

După ce Preasfinția Sa a elogiat faptele bune și rodnica activitate a Maicii Starețe înfăptuite pilduitor în decursul acestor 50 de ani, i-a dorit multă sănătate, spor duhovnicesc, mântuire, putere și răbdare, în toți anii vieții pe care Dumnezeu îi va dărui în continuare Preacuvioasei Maici Starețe. De asemenea, Ierarhul i-a dorit Egumenii PARASCHEVA, ca Dumnezeu să-și reverse binecuvântările și ajutorul Său, s-o ocrotească și s-o ajute și-n continuare în administrarea duhovnicească, exemplară, a Sfintei Mănăstiri Hîncu. După aceasta, Preasfinția Sa, în semn de apreciere și cu ocazia aniversării jubileului i-a oferit Preacuvioasei Egumenei PARASCHEVA o frumoasă cruce cu pietre scumpe.

Totodată, Egumena PARASCHEVA a fost felicitată călduros de toți Stareții și Starețele Sfintelor Mănăstiri din Episcopia de Ungheni și Nisporeni.

Apoi, după cum era și firește, cuvinte de felicitare, urări de bine, înalte aprecieri și profundă recunoștință, i-au fost adresate Egumenii PARASCHEVA, din partea întregii obște a Sfintei Mănăstiri Hîncu.

La final, omagiata zilei, Egumena PARASCHEVA, a ținut să aducă cuvinte de mulțumire și recunoștință Preasfinției Sale, pentru oficierea Sfintei Liturghii în această zi deosebită pentru ea, când a adus rugăciuni de mulțumire Proniei Divine, pentru darul vieții și binecuvântările îmbelșugate ce i le-a dăruit Dumnezeu în acești 50 ani de viață pământească. Totodată a mulțumit Ierarhului pentru sfaturi, povețe, îndemnuri și sprijin duhovnicesc, dar și pentru darul ce i la oferit  astăzi, frumoasa cruce cu pietre scumpe.

Cuvinte de mulțumire, Preacuvioasa Maică Stareță a adus și confraților Stareți și Starețe prezente, dar și obștii ce îi este ca o familie, și care o ajută și o sprijină în activitățile și lucrurile ce se înfăptuiesc în frumosul Complex Monastic al Sfintei Mănăstiri Hîncu.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

Foto: Arhidiaconul VENIAMIN (Seculțan)