Liturghie Arhierească în parohia „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Todirești, raionul, Ungheni

Luni, 17 decembrie 2018, când Biserica Ortodoxă face pomenire Sfintei Mare Muceniței Varvara, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat slujba Sfintei Liturghii în biserica “Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din satul Todirești, raionul Ungheni. Slujba Praznicală de astăzi a fost prilejuită de împlinirea a 30 de ani de slujire a Protoiereului Ioan GAJIM în această localitate.

   Preasfinția Sa a fost întâmpinat în dimineața zilei de către protopopul de Ungheni, protoiereul Bartolomeu TURTUREANU, preotul paroh, protoiereul mitrofor Ioan GAJIM împreună cu preoteasa Larisa, conducerea localității și enoriașii, persoane în vârstă dar și numeroși copii.

La sfânta Liturghie, alături de credincioși, a luat parte Președintele raionului Ungheni, Dna Ludmila GUZUN, Șefa Direcției Învățămînt Ungheni, Dna Iulia PANCU, primarul satului Todirești, Dn Victor BALTAG și alte oficialități locale și raionale.

   Activitatea rodnică a preotului paroh, protoiereul Ioan GAJIM, care anul acesta a împlinit 30 de ani de slujire în aceasta parohie, a fost elogiată pe larg de Ierarh, care, în semn de apreciere și recunoștință pentru zelul de care a dat dovadă în acest sfert de veac, l-a decorat cu Medalia Eparhială “Sf. Ap. Petru și Pavel”, gr. I la fel și dna Preotasă Larisa GAJIM a fost decorată cu Distincția Eparhială „Icoana Maicii Domnului de la Hîrbovăț” la fel și fiul acestora, tînărul Ioan GAJIM, a fost decorat cu Medalia Eparhială “Sf. Ap. Petru și Pavel”, gr. I.

Odată cu încheierea slujbei, Ierarhul a rostit o cuvîntare predicatorială în care a menționat necesitatea cinstirii  sfinților prăznuiți azi dar și importanța și rolul lor în vederea mântuirii neamului creștinesc. La finalul discursului, Preasfinția sa a mulțumit gazdelor pentru invitația la acest eveniment însemnat din viața parohiei, urând preotului paroh, protoiereului mitrofor Ioan GAJIM și doamnei preotese LARISA, încă mulți și rodnici ani în această parohie.

La rândul Său, părintele Ioan a mulțumit Episcopului pentru vizita Arhipăstorescă de astăzi.

Cele mai vechi cronici despre biserica “Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din satul Todirești datează din anul 1815, an în care s-a finisat construcția din lemn a acesteia.

În 1875, cu cheltuiala creștinilor din satul Todirești și cu străduința preotului Ilie Severin, se ridică o biserică din piatră, cu plopotnița lipită de biserică și cu ogradă, care se sfințește cu un sobor de preoți, la data de 2 iulie.

Din 1988, preot al acestei biserici este numit prin decret, preotul Ioan GAJIM. Absolvent al Seminarului Teologic din Sankt Petersburg promoția anului 1986, este hirotonit diacon la data de 24 iunie a aceluiași an, apoi preot, la data de 18 februarie 1987. Din anul 2007 este duhovnicul preoților din protopopiatul Ungheni. În cei 30 de ani de activitate în calitate de paroh al bisericii “Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din satul Todirești, Sfinția Sa s-a remarcat prin înțelepciunea și perseverența, în raport cu enoriașii, fiind un exemplu de modestie și dreptate și nepărtinire pentru credincioși.