Întrevedere cu Cercetători în Restaurare și Conservarea Patrimoniului Cultural, de la Complexul Muzeal Național Moldova din Iași

Miercuri, 29 septembrie 2021Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, și-a desfășurat activitatea arhipăstorească în incinta Centrului Eparhial din municipiul Ungheni.

Ca de obicei, Ierarhul a primit în audiență cu drag pe cei prezenți, preoţi şi mireni, ascultându-i părinteşte pe toți, oferindu-le răspuns, sfat și lămuriri după necesitatea fiecăruia.

În a doua parte a zilei, Înaltpreasfinția Sa a primit în audiență pe Dna Maria GEBA, Cercetător Științific, Șef Centru de Cercetare și Restaurare – Conservare a Patrimoniului Cultural, Complexul Muzeal Național Moldova, Iași și Dna Mariana GUGEANU, Expert Restaurator textile, Complexul Muzeal Național Moldova, Iași.

Menționăm că respectivele Doamne au fost cele care, împreună cu o echipă specializată, au trudit străduitor pe parcursul a 4 ani și jumătate la restaurarea  veșmintelor Sfântului Gavriil Bănulescu-Bodoni, care au fost ridicate din mormânt în ziua deshumării, în 2016, când a fost canonizat Sfântul Gavriil.

În cadrul acestei întrevederi, respectivele Doamne au prezentat Înaltpreasfințitului Arhiepiscop PETRU, care este Președintele Comisiei Bisericii Ortodoxe din Moldova pentru Canonizarea Sfinților, toate etapele de lucru în privința restaurării și conservării veșmântului amintit, care este așezat deja spre vizitare în Muzeul de la Mănăstirea Căpriana.

Totodată în cadrul acestei întrevederi au fost puse în discuție și analizate și alte lucruri cu caracter istoric și expozițional.

În urma discuțiilor purtate, Ierarhul a apreciat cu recunoștință tot efortul ce a fost depus pentru restaurarea veșmintelor Sfântului Gavriil Bănulescu-Bodoni, care reprezintă un adevărat tezaur bisericesc pentru țara noastră.

Și pentru această anevoioasă muncă, dar și pentru răbdarea și dragostea ce au arătat-o Doamnele Maria GEBA și Mariana GUGEANU, restaurând impecabil acele vestigii, Ierarhul le-a decorat, în semn de apreciere și recunoștință cu înalta Distincție Eparhială „Cuvioasa Parascheva”, fapt pentru care respectivele Doamne au ținut să-i mulțumească sufletește Înaltpreasfinției Sale, pentru onoarea de a primi o asemenea distincție deosebită.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni