Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop PETRU a vizitat mormintele rudelor din cimitirul satului natal, Lupa Rece, r. Străşeni

O veche rânduială bisericească, găsită în cărțile bisericești vechi, spune că în ziua de pomenire a Sf. Proroc Ioan Botezătorul, e bine și chiar recomandabil să se viziteze mormintele celor răposaţi și a le stropi cu Agheasma Mare.

Astfel, în după ameaza zilei de vineri, 20 ianuarie 2023, după oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Episcopală „Sf. Bc. Kz. Alexandru Nevschi” din mun. Ungheni, Înaltpreasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, s-a deplasat la cimitirul din localitatea de naştere, Lupă Rece, r. Străşeni, dar și cimitirul din satul Codreanca, localitatea bunicilor, pentru a le stropi cu Agheasm cea Mare, pentru a aaduce florile recunoştinţei şi rugăciunile cuvenite, la mormintele părinţilor şi rudelor, dar în deosebi la mormântul tatălui şi a bunicului, oameni deosebiţi şi suflet mare, creştini remarcabili, care ambii purtau numele Ioan.

Specificăm că Înaltpreasfinția Sa va îndemna mai stăruitor, ca în anul viitor, preoții dimpreună cu credincioșii din comunitățile lor parohiale, să meargă, asemenea ca și la Paștile Blajinilor, la cimitirul din localitate, fie în ziua de Bobotează sau de Sfântul Ioan, pentru a se face pomenire pentru cei răposați și a li se stropi mormintele. Pentru că această practică și rânduială creștină este una foarte importantă și necesară, prin care se vădește grija celor vii pentru cei răposați, car și conștientizarea importanței Aghesmei celei Mare, nu doar pentru cei vii, dar și pentru cei răposați.