Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU a luat parte prin slujire, la săvârșirea Sfintei Liturghii, de la Mănăstirea Cușelăuca, în ziua de pomenire a Sfintei Fericitei Agafiei

Miercuri, 22 iunie, 2022, în ziua de pomenire a Sfintei Fericite Agafia, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a luat parte la slujba praznicală de la Mănăstirea Cușelăuca, din r. Șoldănești, acolo unde se află racla cu sfintele moaște ale Fericitei Agafia.

Înaltpreasfinția Sa a luat parte la această slujire, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, și la invitația Maicii Starețe, Egumena VERA (Spinei).

După ce Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU a fost întâmpinat, s-a închinat la racla cu sfintele moaște ale Fericitei Agafia, rugându-se pentru sănătatea, pacea și ajutorul clerului, cinului monahal și a tuturor dreptmăritorilor creștini din cuprinsul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni.

După întâmpinarea solemnă a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită la altarul de vară al mănăstirii, de către Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înaltpreasfințitul SAVA, Arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, și Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, alături de care au coliturghisit un impunător sobor de slujitori, preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși care au venit să o cinstească pe Sfânta Agafia, cerându-i ajutor în cele spre mântuire.

Specificăm că Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU a fost însoțit de Prot. Vadim COROSTINSCHI, Secretarul Eparhiei, de Arhim. KIRIL (Braguța), Președintele Sectorului Eparhial, Mănăstiri și Viață monahală, dar și de toți Stareții și Starețele Sfintelor Mănăstiri din cuprinsul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Mitropolit VLADIMIR a rostit un cuvânt de învățătură despre viața și importanța cinstirii Sfintei Fericitei Agafia, felicitând cu această prăznuire obștea Mănăstirii Cușelăuca, soborul de slujitori și numeroșii credincioși prezenți.

După aceasta, Înaltpreasfințitul Mitropolit VLADIMIR a oferit Medalii și Diplome Mitropolitane unor ctitori și binefăcători ai Mănăstirii.

La final Egumena VERA, Stareța Mănăstirii Cușelăuca, a mulțumit soborului de Ierarhi și de slujitori, pentru săvârșirea Sfintei liturghii, dar și tuturor credincioșilor, pentru participare la această slujire solemnă.

Menționăm și faptul că Fericita Agafia a fost canonizată şi trecută în calendar, cu pomenire locală, datorit străduinţei şi ostenelii neobosite a Înaltpreasfinţitului PETRU, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, Preşedintele Comisiei Sinodale de Canonizare a Bisericii Ortodoxe din MoldovaOdată cu numirea Înaltpeasfinţiei Sale în 2011 ca Preşedinte al Comisiei menţionate, iar din 2013 devenind membru al Comisiei Sinodale pentru Canonizare în cadrul Patriarhiei Moscovei, a fost prioritar pe agenda Înaltpreasfinţiei Sale, întocmirea dosarului de Canonizare a Fericitei Agafia, aşa cum prevedea Comisia Patriarhiei Moscovei. Lucru care la şi făcut cu multă osteneală Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop PETRU. Astfel, a fost posibil ca pe 24 septembrie 2016, în Mănăstirea Cuşelăuca să se săvârşească slujba de Canonizare a Sfintei Fericitei Agafia. Iar de atunci în ziua de pomenire a Sfintei Fericite Agafia, se săvârșesc slujiri arhierești solemne, cu prezența a numeroși slujitori și credincioși care vin din toate părțile țării noastre.