Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU a luat parte la sărbătorirea Sf. Ierh. Gavriil (Bănulescu-Bodoni), la Mănăstirea Căpriana

Sîmbătă, 3 septembrie, 2022, când Biserica Ortodoxă din Moldova sărbătorește pe Sfântul Ierarh Gavriil (Bănulescu-Bodoni), Mitropolitul Chișinăului și al Hotinului, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, însoțit de Prot. Vadim COROSTINSCHI, Secretarul Eparhial, a luat parte la sărbătorirea acestui sfânt, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din s. Căpriana, r. Strășeni.

Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU a luat parte la această slujbă solemnă cu binecuvântarea Înatpreasfințitului VLADIMIR, Mitroplit al Chișinăului și al Întregii Moldove, și la invitația Arhimandritului FILARET (Cuzmin), Starețul Sfintei Mănăstiri Căpriana.

În dimineața zilei, înainte de Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, s-a închinat, rugându-se la racla cu cinstitele moaște ale Sf. Ierh. Gavriil, pentru cinul preoțesc și monahal, dar și pentru toți dreptmăritorii creștini din Episcopia de Ungheni și Nisporeni, după care a scos părticele la proscomedie, pomenind pe toți cei ce îi are scriși în pomelnic.

Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită sobornicește de Înatpreasfințitul Mitropolit VLADIMIR, căruia i-a coliturghisit toți Arhiereii Bisericii Ortodoxe din Moldova, dimpreună cu-n impunător sobor de preoți și diaconi slujitori.

Menționăm că Sfântul Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni, a fost canonizat pe 3 septembrie, 2016, prin strădania Înaltpreasfințitului Arhiepiscop PETRU, care este Președintele Comisiei de Canonizare a Sfinților din Moldova și Membru permanent al Comisiei Patriarhiei Ruse, pentru canonizarea sfinților.

Sfântul Ierarh Gavriil a fost primul Sfânt canonizat în Biserica Ortodoxă din Moldova.