Festivitatea de premiere a participanților Festivalului de Colinde „Hristos se naște, Slăviți-L” – 2021

Sîmbătă, 9 ianuarie 2021, în incinta Casei Raionale de Cultură din s. Pîrlița, r. Ungheni  a avut loc festivitatea de înmânare a diplomelor și premiilor, participanților la  Festivalul de colinde „Hristos se naște, Slăviți-L”.

Întâi de toate menționăm că respectivul festival se organizează de ani buni, cu binecuvântarea și susținerea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, prin frumoasa colaborare ce există între Sectorul Relații Culturale al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni și Secția de Cultură și Turism a Raionului Ungheni, care de asemenea, are contribuție considerabilă în organizarea și buna desfășurare a Festivalului amintit.

Întrucât anul acesta au fost impuse restricții fără precedent, în privința organizării propriu-zise a festivalului, Formațiile folclori și grupurile corale, nu au evoluat pe scena Casei de Cultură, ca în anii precedenți, deoarece Festivalul s-a desfășurat on-line. De aceea, pe parcursul a câtorva săptămâni, Formațiile folclori și grupurile corale, 19 la număr, li s-au făcut în prealabil înregistrări video, în timpul cărora au interpretat excepțional frumoase colinde, care mai apoi au fost distribuite în spațiul virtual, pe diferite rețele de socializare, unde au adunat foarte multe vizualizări și apreciere.

Așadar, din considerentul amintit, legat de situația pandemică, au fost invitați, pentru a fi prezenți, la data amintită mai sus, în incinta Casei Raională de Cultură din s. Pîrlița, doar conducătorii Colectivelor corale și a Formațiilor folclorice ce au evoluat on-line la Festivalul de colinde „Hristos se naște, Slăviți-L”, pentru a li se înmâna premii și diplome, din partea organizatorilor.

Pentru ca această activitate de premiere să aibă totuși o atmosferă de festival de colinde, după cuvântul de deschidere al Dnei Maria BOLOTOVICI, directorul interimar al Casei Raională de Cultură din s. Pîrlița, au fost 3 prezențe scenice cu interpretări de frumoase colinde.

De menționat e și faptul că prezenți la această activitate, au fost prezenți un grup de preoți din România, care au rămas impresionați de evoluția colectivelor și desfășurarea acestei activități. Prin urmare, Părintele Iconom Stavrofor, Viorel-Daniel PASMANGIU, paroh al bisericii „Sf. Proroc Ilie” din or. Techirgheol, jud. Constanța şi Inspector Patriarhal, în numele preoților prezenți din România, a ținut să mulțumească pentru invitația parvenită din partea organizatorilor, aducând prin cuvânt și înalte aprecieri, pentru desfășurarea unor asemeni activități culturale de sorginte creștin, îndemnând, atât pe organizatori cât și pe participanți, să se străduiască și-n contuare de a promova tradițiile și datinile străbune.

De asemenea, au mai luat cuvântul, prin care au fost elogiate necesitatea și importanța acestor festivaluri, dar și considerabilul efort al organizatorilor și a participanților acestui festival. Printre cei care au luat cuvântul menționăm pe Dnl Vadim PÎSLARU, Șeful interimar al Secției de Cultură și Turism a raionului Ungheni, Prot. Simion CULEAC, paroh al bisericii „Sf. Proroc Ioan Botezătorul” din localitate și Prot. Ștefan RÎMBU, Președintele Sectorului Relații Culturale al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, care în alocuțiunea sa, a transmis mesajul de felicitare și apreciere al Preasfințitului Episcop PETRU, aducând totodată sincere mulțumiri particilanților, dar în mod deosebit organizatorilor – specialiștii principali ai Secției de Cultură și Turism a raionului Ungheni.

După înmânarea Diplomelor și a premiilor, Prot. Ștefan a oferit daruri cu dulciuri, din partea Preasfințitului PETRU, tuturor celor prezenți.

Menționăm și faptul că la această festivitate de premiere au fost expuse și câteva expoziții cu tematică de iarnă, a unor școli de artă, care au fost admirate de cei prezenți.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni