Festivalul de Colinde ,,Hristos se Naște, slăviți-L”, s. Pîrlița, r. Ungheni, 2024

Joi, 11 ianuarie 2024, în a doua parte a zilei, în Casa de Cultură din satul Pârlița, raionul Ungheni, în plină atmosferă a Sfintelor și frumoaselor Sărbători de iarnă, legate de Nașterea lui Hristos, s-a desfășurat Festivalul de Colinde ,,Hristos se naște, slăviți-L”, organizat de Episcopia de Ungheni și Nisporeni și Secția de Cultură și Turism a Raionul Ungheni, ca urmare a parteneriatului şi acordului de colaborare ce există fructuos între aceste două instituţii.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului PETRUArhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, ca reprezentant direct la acest festival din partea Episcopiei a fost prot. Ştefan RÂMBUPreşedintele Sectorului Eparhial Relaţii Culturale.

Prezent la eveniment, dl Dionisie TERNOVSCHI, Președintele Raionului Ungheni a menționat în cuvântul luat necesitatea unor asemenea activități culturale, apreciind implicarea tuturor organizatorilor, dar și participarea tuturor formațiilor folclorice și grupurilor corale prezente la acest deja consacrat festival de colinde, ajuns la ediția a XII-a. Totodată dl președinte a ținut să aducă asigurări că la edițiile viitoare ale acestui festival se va implica plenar în organizare, făcându-l să fie unul de rezonanță națională și chiar internațională.

Apoi, în cuvântul oferit, prot. Ștefan RÎMBU a salutat prezența tuturor participanților, transmițând mesajul de felicitare cu prilejul Sfintelor Sărbători, car și cuvântul de salut și de binecuvântare a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop PETRU, menționând printre altele importanța și folosul acestui deja consacrat festival de colinde, explicând totodată și ce înseamnă a colinda, dar și de ce adevăratul colind trebuie să transmită mesajul Nașterii Domnului, pentru că numai atunci colindul ajunge să fie o rugăciune cântată, prin care este slăvit însuși Hristos.

La acest Festival s-au prezentat formații şi ansambluri folclorice, dar și grupuri corale de pe lângă unele parohii din cuprinsul raionului Ungheni. Acestea fiind: Corul mare al Catedralei Episcopale din mun. Ungheni; Corul de copii al Catedralei Episcopale din mun. Ungheni; Corul de tineri al bisericii „Sf. Ierarh Nicolai” s. Bumbăta; Corul bisericii „Sfânta Treime” din s. Negurenii Vechi; F. F. „Izvoraș”, s. Pîrlița; F.F. ,,Cununa Dorului”, s. Pîrlița; F. F. „Datina”, s. Petrești; F. F. „Codrenii”, or. Cornești; F. F. „Ilincuțiile” din s. Chirileni; F. F. ,,Doinițele”, s. Todirești; F. F. „Busuioc”, s. Manoilești; F. F. „Flutureanca”, s. Florițoaia Nouă; F. F.  ,,Polinușca”, s. Pîrlița și interpreta Viorica CREȚU.

Grupurile corale și formațiile folclorice au prezentat, conform programul indicat, colinde creștine, care transpun prin cântec mesajul evenghelic al Nașterii Domnului.

După ce au evoluat toate formațiile folclorice și grupurile corale, dna Dorina IAVORSCHI, vicepreședinta raionului Ungheni, dl Vadim PÎSLARU, șef al Secției Cultură și Turism Ungheni, dna Maria BOLOTOVICI, șefa interimară a Centrului Raional de Cultură, Pîrlița, și-au exprimat gratitudinea față de toți participanții, apreciind prestația fiecărui colectiv.

De asemenea, în încheiere și prot. Ștefan Rîmbu a adus cuvinte de mulțumire tuturor colindătorilor de la acest festival, dorindu-le să aibă și mai departe dragoste față de frumoasele datini creștine și să perpetueze prin colind și alte mijloace cultural-artistice, generațiilor ce vor urma, bogatul tezaur cultural de sorginte creștin. Totodată prot. Ștefan a mulțumit respectuos tuturor organizatorilor, care s-au implicat în buna organizare a respectivei activități culturale.

La sfârșitul festivalului, pentru frumoasele prestații, participanții au fost răsplătiți cu generozitate de către Episcopia de Ungheni și Nisporeni și Secția de Cultură și Turism a Raionului Ungheni, oferindu-le diplome, colaci și premii bănești. Apoi au fost împărțite 90 de cadouri cu dulciuri, foarte generoase, colindătorilor mai mici. Iar celor maturi li s-a oferit 100 de calendare creștin ortodox pentru anul 2024 și câte un număr al ziarului eparhial „Cuvântul Ortodox”.

Menționăm că la final dnl Vadim PÎSLARU, Șeful Secției de Cultură și Turism a Raionului Ungheni, a mulțumit Înaltpreasfințitului Arhiepiscop PETRU pentru binecuvântare și susținerea acestui festival, dar și pentru frumoasa colaborare.