Expozița de tradiții creștine „Mâinile Mamei” și Festivalul Cântecului Pascal „Hristos a Înviat”, ediția a XV-a, Ungheni, 2022

Pe 8 mai, 2022, în Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, în a doua parte a zilei, cu binecuvântarea și susținerea nemijlocită a Înaltpreasfințitului PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni, s-a desfășurat expoziția ,,Mâinile Mamei” și Festivalul Cântecului Pascal ,,Hristos a Înviat”.

Inițial, Înaltpreasfinția Sa, dimpreună cu Dnl Andrei Chistol, Secretarul de Stat al Ministerului Culturii, au fost întâmpinați festiv.

După aceasta, Ierarhul, însoțit de oficialitățile centrale și locale, înconjurați de participanții la festivalul resepetiv, au mers până la scena amenajată corespunzător, pentru a deschide oficial acest festival

După cuvântul de binecuvântare a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop PETRU și menționare a importanței și necesității acestui Festival, au urmat și alte cuvinte de salut, a Dn-lui Andrei CHISTOL, Secretarul de Stat al Ministerului Culturii, Dn-lui Alexandru AMBROS, Primarul Municipiului Ungheni, Dna Tatiana LAZĂR, Vicepreședintele Raionului Ungheni, care au evidențiat în alocuțiunele lor necesitatea stringentă și importanța majoră a unor asemenea făstivități de anvergură.

După aceasta, evoluând câteva colective corale și ansambluri folclorice, care au întreținut atmosfera acestei festivități culturale, suita de oficialități au mers pe la căsuțele amenajate corespunzător, pentru a juriza toate exponatele prezentate.

Menționam că aflată la a XV-a ediție, această măsură culturală de anvergură, a propus spre atenția vizitatorilor produse de panificație tradițional-pascale, brodături, covoare, articole de artizanat, etc.

Festivalul a fost organizat, la iniţiativa Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, prin contribuția consistentă a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop PETRU și-n colaborare cu Secția de Cultură și Turism a Raionului Ungheni.

Obiectivul acestui festival a fost de a valorifica tezaurul creaţiei populare cu caracter religios, de a familiariza tinerele generaţii cu cântecul şi tradiţiile pascale şi de a perpetua frumoasele obiceiuri şi datini creştine ce ţin atât de sărbătorile pascale, cât şi de obiceiurile diferitelor ritualuri creştine.

Cei prezenţi la acest festival, atât prin cântec, cât şi prin expoziţie, au arătat tradiţiile din zonele localităţilor din care venise.

În felul acesta toţii vizitatorii au putut lua cunoştinţă mai îndeaproape cu măiestria atâtor oameni deosebiţi ce şi-au arătat talentul, atât prin înfrumuseţarea căsuţelor improvizate, cât mai cu seamă prin exponatele de panificaţie.

specificăm că acest inedit festival a fost moderat impecabil, cu un tact profesional de către Dna Tatiana Babin, Specialist principal al Secției de Cultură și Turism a Raionului Ungheni.

La final Ierarhul a mulțumit tuturor, fiind împărțite Diplome de merit și premii bănești, în valoare de 100 mii de lei pentru toți participanții: ansambluri, grupuri corale și parohiile cu exponate.

După aceasta au fost împărţite o mie de flori,fiecărei femei prezente la eveniment cu ocazia Sfintelor Femei Mironosițe.

Menționăm că prezenți, ca și oaspeți, dar și participanți la acest frumos festival au fost oameni veniți din România și Ucraina.