(Foto/Video)Expoziția ”Mîinile Mamei” și Festivalul Cîntecului Pascal ”Hristos a Înviat” desfășurat la Nisporeni

A devenit deja o tradiție frumoasă ca în fiecare an de Duminica Mironosițelor, cu binecuvântarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni,  în Episcopia noastră să se desfășoare Festivalul Cântecului Pascal “Hristos a Înviat” și expoziția de Paști “Mâinile Mamei”. Aflată la a XII-a ediție în acest an, expoziția a propus spre atenția vizitatorilor produse de panificație tradițional-pascale, brodături, covoare, articole de artizanat, etc. De această dată acțiunea a avut loc în Piața primăriei orașului Nisporeni și a adunat un număr mare de participanți cu expozițiile lor printre care au participat şi toate mănăstirile din cuprinsul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni. Atmosfera de sărbătoare a fost începută cu o scenetă cu tematica pascală, interpretată de elevii Liceului Teoretic ”Ion Creanga” din or. Ungheni, care au fost prezenți împreuna cu doamna Director Zinaida Vrabie și profesori de la aceasta instituție.Apoi au urmat frumoasele cîntări caracteristice perioadei pascale  interpretate de colective din diferite parohii din cuprinsul Episcopiei noastre.

De menţionat, în mod deosebit pentru acest festival, a fost participarea mai multor invitați din Ucraina – Cernăuți și din România: din Dobrogea ce au prezentat obiceiuri şi tradiţii populare şi creştine din zona de unde veneau.

Festivalul a fost organizat, la iniţiativa Episcopii de Ungheni şi Nisporeni. Obectivul acestui festival a fost de a valorifica tezaurul creaţiei populare cu caracter religios, de a familiariza tinerele generaţii cu cîntecul şi tradiţiile pascale şi de a perpetua frumoasele obiceiuri şi datini creştine ce ţin atît de sărbătorile pascale, cît şi de obiceiurile diferitelor ritualuri creştine. Cei prezenţi la acest festival, atît prin cîntec, cît şi prin expoziţie, au arătat tradiţiile din zonele localităţilor din care venise. În felul acesta toţii vizitatorii au putut lua cunoştinţă mai în deaproape cu măiestria atîtor oameni deosebiţi ce şi-au arătat talentul, atît prin înfrumuseţarea căsuţelor improvizate, cît mai cu seamă prin exponatele de panificaţie. Toţi participanţii au fost menţionaţi cu premii băneşti şi diplome de participare cu înaltă apreciere din partea Chiriarhului.

La evenimentul cultural de astăzi a fost prezentă și conducerea orașului Nisporeni, Dl. Vasile Bîtcă ministrul al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al RM.

La final Ierarhul a mulțumit participanților la festival, înmânându-le diverse premii băneşti și diplome exprimându-și speranța că în anii viitori se vor implica activ și alte colective. Au fost împărţite flori fiecărei femei prezente la eveniment.