Dumnezeiasca Liturghie și Panehida pentru cei din veac adormiți, săvârșite de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU în Catedrala Episcopală din mun. Ungheni

Pe 26 februarie 2022, în sâmbăta lăsatului sec de carne, când Biserica Ortodoxă face pomenirea celor din veac adormiți, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni.

Alături de Înaltpreasfinția Sa, au colitorghisit slujitorii Catedralei, în prezența credincioșilor prezenți, ce au venit să-și pomenească rudele răposate.

În timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni cu îngenunchere, către Tatăl Ceres, pentru a se milostivi să trimită pace și înțelegere între popoarele învrăjbite.

După Sfânta Liturghie, Ierarhul a săvârșit Panehida pentru toți cei din viac adormiți în dreapta credință, așa cum prevede rânduiala tipiconală în această sâmbătă morțească.

La final, Chiriarhul a ținut un cuvânt de învățătură creștină, în care a vorbit de importanța și folosul duhovniceasc a acestor slujbe de pomenire a tuturor celor răposați în dreapta credință, menținând următoarele: „Pomenirile sau praznicele morţilor, sunt jertfe ce se fac pentru sufletele și în amintirea răposaților. Ele se mai numesc şi parastase. Numele de parastas vine din limba greacă şi înseamnă a mijloci, a sta în locul cuiva, înțelegându-se prin asta că noi cei vii, mijlocim la Dumnezeu pentru cel răposat. Aceasta o facem cu nădejdea că Dumnezeu, pentru jertfa noastră plină de iubire şi pentru rugăciunea făcută de cel care primeşte darul, va ierta păcatele pe care cel trecut din viața aceasta le-a făcut cât a trăit pe pământ.”