Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala „Buna vestire” din Nazaret

Vineri, 9 iunie 2023, în diminiața zilei, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, în cea de-a patra zi din pelerinaj în Țara Sfântă, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala „Buna vestire” din Nazaret, aflată chiar pe locul unde Arhanghelul Gavriil i s-a arătat Fecioarei Maria, aducându-i vestea cea bună că va zămisli de la Duhul Sfânt și îl va naște pe Iisus Hristos.

Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU a săvârșit această Sfântă Liturghie cu binecuvântarea Preafericitului TEOFIL al III-lea, Patriarhul Ierusalimului.

La liturghie a participat și Înaltpreasfințitul KIRIAK, Mitropolitul Nazaretului.

Alături de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU au coliturghisit slujitorii ce se află în pelerinaj, Arhim. PAVEL (Tabacari), Duhovnicul Sfintei Mănăstiri Hîncu, Prot. Simion CULEAC, parohul bisericii „Sf. Proroc Ioan Botezatorul” din s. Pîrlița, r. Ungheni, Protod. Victor ROTARI și Arhidiaconul VENIAMIN (Seculțan).

Răspunsurile liturgice au fost date de corul de Maici Starețe din cuprinsul Eparhiei noastre condus de Egumena PARASCHEVA (Cazacu), Stareța Sfintei Mănăstiri Hîncu.

Menționăm și faptul că toți pelerinii care îl însoțesc pe Înaltpreasfinția Sa s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

În timpul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa, ca de fiecare dată a pomenit la proscomedie și la rugăciunile Sfintei Liturghii, pe toți pelerinii și pe toți cei dați spre pomenire în Țara Sfântă, rugându-se pentru întreaga Episcopie de Ungheni și Nisporeni.

După citirea Sfintei Evanghelii, Ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură pelerinilor prezenți.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, a oferit în dar, Chiriarhului locului, Mitropolitului KIRIAK, un frumos Engolpion și o cruce pectorală.

La rîndul său Mitropolitului KIRIAK, a oferit în dar Înaltpreasfințitului Arhiepiscop PETRU un engolpion.

La sfârșit, toți pelerinii s-au închinat cu multă evlavie și bucurie sufletească la toate sfințeniile din această Catedrală.