Duminica Ortodoxiei Prăznuită în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din oraşul Ungheni

În această zi de duminică, 17 martie 2019, când întreaga lume Ortodoxă prăznuieşte Duminica Triumfului Ortodoxiei, prima din Postul Sfintelor Paşti , Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski din municipiul Ungheni.

În dimineața zilei Preasfinţia Sa, a fost întâmpinat de soborul de preoţii slujitori şi creştinii Catedralei. Ierarhului i-au coliturghisit clericii catedralei iar răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Catedralei dirijat de Dna Iozefina VIZITIU.

În cadrul Sfintei Liturghii după citirea pericopei evanghelice, cu binecuvântarea Preasfinţiei Sale, Secretarul Eparhial, Protoiereul Vadim COROSTINSCHI, a adresat credincioşilor un cuvânt de felicitare cu ocazia acestei sfinte sărbători, intitulate Triumful Ortodoxiei, relatând pe larg şi istoria acestui mare praznic.

După rugăciunea “Tatăl nostru…” creştinii care sau mărturisit și au primit dezlegare de la duhovnic s-au împărtăşit cu Sfintele Taine, după care a urmat Te Deum la Duminica Ortodoxiei în timpul căruia credincioșii în procesiune au făcut înconjorul catedralei la finele căruia s-a dat citire rugăciunii de sfinţire a icoanelor, aduse de credincioşi, și care erau ținute în mână iar la momentul sfințirii au fost înălțate în sus în amintirea biruinţei asupra iconoclasmului şi restabilirea cultului sfintelor icoane.

La final Ierarhul a venit cu un cuvânt lămuritor despre cinstirea icoanelor:  “Natanail din evanghelia  de astăzi a văzut cu ochii trupeşti un om şi a mărturisit pe Dumnezeu. La fel şi noi creştinii, văzând reprezentat pe icoană chipul Mântuitorului sau al unui anumit sfânt, mărturisim pe cel care este reprezentat pe ea, iar cinstea noastră de asemenea “la chipul celui reprezentat (pe  icoană) se suie”, după cuvântul Marelui Vasilie”