Denia Canonului Sfântului Andrei Criteanu, săvârșite la Catedrala Episcopală din Mun. Ungheni

Luni seara, pe 4 aprilie 2021, Înaltpreasfinţitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, a săvârșit în Catedrala Episcopală „Sf. Bn. Kz Alexandru Nevschi” din mun. Ungheni, Denia Canonului cel Mare a Sfântului Andrei Criteanu.

Rânduiala tipiconală prevede ca miercuri seara, în săptămâna a cincia a Postului Mare, să se citește în întregime Canonul Sfântului Andrei Criteanu, care a fost citit în patru stări, în prima săptămână a Sfântului și Marelui Post. Dar întrucât anul acesta joi va cădea sărbătoarea Bunavestire, miercuri seară va fi săvârșită slujba privegherii pentru acestă sărbătoare. De aceea Denia Canonului a fost trecută pentru a fi săvârșită în această seară.

Alături de Ierarh s-au rugat Prot. Vadim COROSTINSCHI, Secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, slujitorii Catedralei Episcopale și enoriași ai Catedralei.

Protodiaconul Victor ROTARI, așa cum prevede însemnările tipiconale, a citit în două stări, Viaţa Sfintei Maria Egipteanca, care reprezintă important document aghiografic şi duhovnicesc, scris de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului.

Cântările umilincioase ale Canonului au fost interpretate la strană de Corul Catedralei Episcopale, condus de preoteasa Liliana ROTARI.

În cuvântul de învăţătură, rostit la sfârşitul Deniei, Înaltpreasfinţia Sa a evidențiat îndemnurile spre pocăința cea mântuitoare, făcute de Sfântului Andrei Criteanul în stihirile Canonului cel Mare.

De asemenea, Ierarhul a vorbit și de importanța și marele folos duhovnicesc al acestui Sfânt Canon de rugăciune, numit de unii Sfinți Părinți „Canonul lacrimilor”.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

Foto: Arhid. VENIAMIN (Seculțan)