- Episcopia Ungheni - https://episcopia-ungheni.md -

Adunarea Ordinară a Protopopiatului Ungheni

Joi, 12 martie 2020, cu binecuvântarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, în biserica cu hramul „Sfântul Apostol Luca”, din municipiul Ungheni, al cărei paroh este Protoiereul mitrofor Andrei URSOI, a avut loc Adunarea Ordinară a Protopopiatului Ungheni, prezidată de Protopopul Circumscripției, Protoiereul mitrofor Bartolomeu TURTUREANU.

În cadrul Adunării, devenind deja o tradiție, parohul bisericii-gazdă, Părintele Andrei, a propus spre discuție o temă de real interes pentru preoții parohiei, vizându-i în mod direct sau indirect: „Preotul Pedagog”!

Întrucât este Președinte al Sectorului Învățământ Religios și Studii Teologice și predă Religia la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din municipiul Ungheni, tema expusă de către Părintele Andrei nu-i este deloc străină, ceea ce i-a permis să o pregătească într-un mod exhaustiv, abordând toate aspectele educaționale în predarea Religiei în Școli și aducând exemple concrete în care a reliefat provocările cu care s-ar putea întâlni Pedagogul care predă Religia (crearea Proiectelor Didactice la Religie, utilizarea diferitor materiale bibliografice, mijloacele de captare a atenției elevilor, modalitățile de reținere cu succes a informațiilor auzite, metodele concrete de a-i determina pe elevi să pună în practică informațiile duhovnicești, etc).

Participând de curând la Seminarul Raional al Profesorilor de Religie, ce a avut loc la 25 feb. 2020, în Liceul Teoretic Sculeni, ne dăm bine seama că Părintele Andrei, dar și ceilalți Profesori de Religie ai Raionului Ungheni, s-au convins încă o dată că Religia își merită locul în Grila Disciplinelor predate obligatoriu; cu atât mai mult cu cât ea nu instigă la ură, nu discriminează și nu umilește pe niciunul dintre elevi! De altminteri, se știe că, deși la celelalte discipline unii elevi mai chiulesc, la Orele de Religie prezența elevilor este maximă! În acest sens, exemplele concrete sunt de partea noastră, nu-s numai vorbe goale! Din aceste considerente, și din multe altele – evident -, locul Religiei în Școală este ceva firesc, natural, așa cum bine și-au dat seama de acest lucru și Universitățile din Europa, în anii trecuți când au fost înființate- vom lua ca exemplu prestigioasa Universitate Sorbona, din Paris.

Așadar, aducându-le argumente de necontestat și încurajându-i pe Părinții prezenți la Adunare să se implice și mai activ în școală — desigur, cu acel tact pedagogic și zel misionar —, adoptând noi strategii/modalități de predare a Religiei, să-L poată propovădui elevilor pe Dumnezeu, tainele Bisericii și adevărul mântuitor al credinței creștin-ortodoxe.

La Adunarea respectivă a participat și Președintele Sectorului Eparhial Activitate Pastorală pentru Tineret, ipodiaconul Ioan GAJIM, aducând la cunoștință preoților doleanțele Departamentului Tineret pentru acest an, îndemnând la continuarea colaborării fructuoase între parohiile Protopopiatului și Departamentul Tineret al Episcopiei.

Astfel, temele propuse spre discuție au fost:

  1. Invitație la ITO EUN 2020, care va avea loc în această toamnă;
  2. Elaborarea unui eseu de către câțiva tineri ai Protopopiatului la tema: Rolul tânărului în Biserică”. Acesta va fi publicat în paginile Ziarului Eparhial „Cuvântul Ortodox”, prin aceasta avându-se posibilitatea de a încuraja creativitatea tinerilor și de a suscita interesul tinerilor de toate vârstele de a se abona la Ziarul Episcopal, care conține atâtea sfaturi ale Sfinților Părinți, răspunsuri la cele mai actuale întrebări și impresii personale relevante pentru timpurile de astăzi!
  3. Întâlnirea cu tinerii parohiilor Protopopiatului Ungheni. Deoarece atestăm impresii foarte pozitive și constatăm dorința elevilor de a mai avea ocazii să afle mai multe despre Dumnezeu, credință, virtuți, viață religioasă, am înaintat propunerea ca să continuăm Întâlnirile cu tinerii parohiilor Protopopiatului Ungheni, ducându-ne și în celelalte sate, chiar și în acelea care sunt mici și fie nu au vreo instituție de învățământ fie au fost închise.

Articol semnat de ipodiaconul Ioan GAJIM