Adresarea Preafericitului Patriarh KIRIL cu prilejul Zilei treziei

(11 septembrie 2020)

Iubiți întru Domnul Preasfințiți arhipăstori,

cinstiți preoți, dragi frați și surori!

 

De sărbătoarea Tăierii capului Botezătorului Domnului Ioan, Biserica prescrie a ține post strict, ca, după cuvântul Tipicului ,,să nu ne transformăm complici ai lăcomiei lui Irod”. Dacă împăratul Irod se abținea de la băutură peste măsură, care a aprins în el mândria și alte patimi, probabil, că se răzgândea și nu dădea ordin ca să i se taie capul Sfântului Ioan, pe care îl cinstea ca drept.

Cu părere de rău, oamenii deseori săvârșesc fapte rele ireparabile, fiind sub influența alcoolului; în stare de ebrietate săvârșesc ceea ce nu aveau să săvârșească, fiind treji. Aceste fapte ruinează nu numai viața lor, ci și viețile persoanelor care îi înconjoară. Vorbind despre aceasta, Sfântul Ierarh Tihon de Zadonsk atenționează: ,,Omul în stare de ebrietate este capabil de a face orice rău, se lasă ispitit” (Cuvânt la praznicul Intrării Maicii Domnului în biserică).

Ca amintire despre consecințele dăunătoare, care vin din cauza necumpătării și patimilor, Sfântul Sinod a Bisericii noastre a decis ca în fiecare an de sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, să fie marcată Ziua treziei.

Astăzi mulți oameni, care pătimesc din cauza feluritelor dependențe, conștientizează nocivitatea lor și se adresează după ajutor la instituții bisericești (există 600 de instituții). Evident că în lupta cu dependența sunt necesare nu numai tehnologiile medicale. Schimbarea viziunii asupra lumii – iată una din cele mai importante condiții, care ajută pe om a birui păcatul.

Pentru rugăciunile Botezătorului Mântuitorului Ioan, să ne ajute Dumnezeu permanent a birui patimile și după îndemnul Sfântului Apostol Pavel ,,nu vă îmbătați de vin, în care este pierzare, ci vă umpleți de Duhul;  cântând Domnului în inimile voastre” (Efeseni 5, 18-19).

+ KIRIL

Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii