A venit vremea să ne mulțumim cu cât avem

Ascultarea de Hristos prin duhovnic te ajută să pășești, să depășești, să ocolești multe ispite. Și să știți dragii mei, fără Dumnezeu, fără Spovedanie, fără Împărtășanie, fără duhovnic și fără lepădarea răutății nu ne putem mântui.

Fericit este omul care se spovedește și se împărtășește și se mulțumește cu cât are. Atâta cât are este de la Dumnezeu, este de la Tata! Și dacă Tata mi-a dat o felie de pâine, înseamnă că atâta merit eu, și cu pâinea asta mă voi hrăni. Mi-o face Dumnezeu, mi-o înmulțește, și, în loc să mănânc un castron mare de mâncare, mănânc o bucată de pâine și mă satur.

A venit vremea să ne mulțumim cu cât avem, dar dacă ești milostiv Dumnezeu îți înmulțește, de aceea spune: „fiți milostivi precum Tatăl milostiv este”. În momentul în care dai, Dumnezeu îți întoarce pe altă parte.

Există o singură măsură: fiți milostivi, precum Tatăl milostiv este; iertați și iubiți pe vrăjmașii voștri. Dușmanii pot fi casnicii voștri, atunci când sunt cele mai grele situații, sau când părinții devin dușmani cu copiii. Mai întâi să învățăm să-i iertăm și să-i iubim pe casnicii noștri, așa cum sunt ei. Poate că și noi vreodată, datorită conflictului respectiv, am pus umărul să se ajungă acolo, poate că prin slăbiciunea minții și noi am împins lucrurile să meargă spre conflict. De aceea nimeni să nu se îndreptățească, să pună genunchiul la rugăciune, să se roage, și să avem răbdare și îndelungă-răbdare.

Părintele Cristian Onea
Sursa: Cuvântul Ortodox