- Episcopia Ungheni - https://episcopia-ungheni.md -

A treia zi de pelerinaj în Țara Sfîntă a Preasfințitului Episcop PETRU

După obișnuita rugăciune, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a binecuvîntat călătoria și pelerinii noștri s-au îndreptat spre primul loc de închinare.

Mănăstirea Sfîntului Hariton Mărturisitorul unde Ierarhul a oficiat Sfînta Liturghie.

Următorul loc pe care creștinii, împreună cu Preasfinția Sa, l-au vizitat a fost  mănăstirea Sfântul Teodosie cel Mare, sfânt cunoscut şi sub numele de „Începătorul vieţii de obşte”, este o mănăstire ortodoxă din apropierea cetaţii Betleem, fiind aflată pe drumul ce leagă Biserica Naşterea Domnului de Mănăstirea Sfântul Sava. Aici într-o peşteră aflată în curtea mănăstirii se află mai multe morminte sfinte, printre care şi mormântul Sfântului Teodosie cel Mare la care s-au închinat şi pelerinii noştri. Peştera cu morminte este încununată cu o micuţă capelă, din care pornesc în jos trepte de piatră. 

Mai apoi pelerinii împreună cu Ierarhul au mers mai departe în pustie la mănăstirea ,,Cuviosului Sava cel Sfințit” sau cum este cunoscută ca Marea Lavră a Sfîntului Sava. Această mănăstire este considerată a fi printre cele mai vechi mănăstiri din lume, datînd din secolul V. Viața monahală în această mănăstire este foarte strictă, respectînsu-se tradiția veche introdusă de sfîntul Sava, ca femeile să nu intre pe teritoriul acestei mănăstiri, acestora permițîndu-se apropierea numai de poarta mănăstirii. Aici s-a făcut rugăciune în fața moaștelor cuviosului, mai apoi la peștera unde s-a nevoit cuviosul Ioan Damaschin și alți cuvioși ai bisericii după care s-au închinat la mulțimea moaștelor care se păstrează în această lavră. Aici Preasfinția Sa, a avut o întrevedere cu starețul aceste mănăstiri, discutînd cu el diferite aspecte din viața monahală.

Depărtându-ne din acest loc sfânt ne-am îndreptat spre ultimul loc „Dealul Păstorilor” din Betlehem – locul în care s-au arătat mulţime de îngeri vestind naşterea lui Mesia.   Astăzi în Betleem există o biserică subterană chiar pe locul în care s-a arătat îngerul păstorilor vestindu-le vestea Naşterii lui Mesia, – este locul în care păstorii oameni simpli fiind s-au învrednicit să audă acea minunată cîntare care este cântată la începtul fiecărei Utrenii: Slavă întru cei de Sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace între oameni bunăvoire.