A trecut la cele veșnice Preoteasa Olimpiada ZAGNAT, din comuna Sarata Galbenă, raionul Hâncești

Mult stimată și îndurerată familie Zagnat, cu tristeţe am aflat vestea mutării din această viață a vrednicei de pomenire Preotesei Olimpiada Zagnat, cea care a fost o soție și preoteasă exemplu, v-a dat naștere, v-a crescut și educat.

O preoteasă blândă cu suflet minunat care deseori da un sfat și îndemna pe cei care aveau nevoie de povățuirile izvorâte din însăși viața sa.

Doamna preoteasă Olimpiada a fost marea bogăție a vrednicului Protoiereu Fiodor ZAGNAT, duhovnic al Protopopiatului Hâncești. O bogăție pe care singur şi-a făcut-o, alegându-şi tovarăşă de viaţă din aceeaşi sănătoasă tagmă, fiică de creștini, din neam în neam. L-a sprijinit cu multă dragoste, cu vrednicie, demnitate multă, și foarte multă discreţie. Aveau o delicată atenţie pentru cei străini de familie: uşa casei lor a fost mereu deschisă, tuturor, la vreme de masă şi odihnă. Din cele spuse mai sus e evident că Preoteasa Olimpiada a fost și v-a rămâne în amintirea noastră o mamă, soție și o preoteasă exemplară pentru multe generații înainte.

Suntem alături de dumneavoastră în acest ceas de vremelnică despărţire şi ne rugăm Milostivului Dumnezeu să odihnească sufletul vrednicei de pomenire Preotesei Olimpiada întru Împărăția Sa împreună cu toţi drepții!

Veșnică ei pomenire,

+PETRU

Episcop de Ungheni şi Nisporeni

Preoteasa Olimpiada ZAGNAT s-a născut în satul Cotiujenii Mari, jud. Soroca, în anul 1938, la data de 10 noiembrie.

Se căsătorește în anul 1963 cu Feodor ZAGNAT. Au trăit împreună o viață frumoasă, plină de credință și dăruire Domnului, familiei și poporului timp de 57 de ani.

În anul 1968 tânărul teolog, Feodor, este hirotonit în sanul de Diacon apoi în Preot, iar Dna Olimpiada, devenind Preoteasă, a dus Crucea Preoției alături de soțul ei, timp de 52 de ani.

Preoteasa Olimpiada ZAGNAT are studii în medicină. A activat toată viața în calitatea de asistentă medicală, fiind aproape de oameni, oferind atât vindecare și ușurare trupească, cât și mângâiere sufletească, prin sfaturi ziditoare de suflet.

A fost alături de soțul preot, în parohia Heciu Vechi, r. Sângerei, din anul 1969 pînă în anul 1980. Apoi, din anul 1980 pînă în prezent, a dus slujirea preotesei în s. Sărată Galbenă, r. Hâncești.

A crescut în frica de Domnul trei feciori, bine educați, creștini exemplari, virtuoși, credincioși și cetățeni responsabili. A reușit să devină și bunică pentru șapte nepoți.

A fost decorată de Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, cu:

  • Medalia Eparhială „Sf. Ap. Petru şi Pavel” gradul I;
  • Distincţia Eparhială, „Icoana Maicii Domnului de la Hîrbovăţ”;
  • Diplomă arhierească.

Preoteasa Olimpiada ZAGNAT a trecut la Domnul în dimineața zilei de 22 ianuarie 2020.

Înmormântarea va fi sîmbătă, 25 ianuarie, în biserica „Cuv. Parascheva” din satul Sărata Galbenă, r. Hâncești. În dimineața zilei va fi săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și Slujba Prohodului de către Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni.

Veșnică ei pomenire!