- Episcopia Ungheni - https://episcopia-ungheni.md -

Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni a săvîrşit Panahida pentru pururea pomenitul, adormitul Arhimandrit NICANDRU (Munteanu)

În după-amiaza zilei de duminică, 19 mai 2019, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni s-a deplasat la  Biserica „Chipul nefăcut de mână a Mântuitorului” din mun.Chişinău sectorul Munceşti, unde a săvîrşit Panahida pentru pururea pomenitul, adormitul Arhimandrit NICANDRU (Munteanu).

Preacuviosul părinte Nicandru (pe numele de mir Andrei Munteanu) a absolvit Seminarul Teologic din Odesa, după care a fost hirotonit ca preot celibatar. Revenind în Moldova, a fost numit preot la biserica “Adormirea Maicii Domnului” din satul Vasilcău, raionul Soroca. În plin regim totalitar de prigoană anticreștină, părintele Nicandru bătea clopotele de la biserică după rânduială, sfidând orice interdiciție a autorităților în acest sens. Nu i-a fost frică un moment să oficieze serviciile divine și să îndemne oamenii să vină la biserică, având deplină încredere în Dumnezeu și în corectitudinea acțiunilor sale.
În plin avânt al renașterii naționale devine deputat în primul Parlament  al Republicii Moldova, aducându-și astfel contribuția sa la crearea statului așa cum îl cunoaștem astăzi.
În anul 1991 este numit paroh al bisericii “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Chiștelnița pe care o reorganizează ca mănăstire de bărbați, devenind și primul stareț al acesteia. Tot prin străduința părintelui Nicandru, pe lângă așezământul monahal a fost deschisă și o școală de cântăreți bisericești, care a activat până în 2000. Între anii 1997 și 1998 îndeplinește funcția de Protopop al circumscripției Telenești.

În anul 2000 este numit stareț al mănăstirii Hârbovăț, transferând aici și școala de cantareti. În această calitate reorganizează viața monahală de la mănăstire și în scurt timp câștigă reputația de monah înțelept și bun administrator, devenind și duhovnic al Protopopiatului de Călărași. În 2008, la cererea perosnală este eliberat din funcția de stareț al mănăstirii Hârbovăț și vine la Chișinău unde este paroh la biserica,pe care a construit-o din temelie “Chipul Domnului nefăcut de mână” din regiunea Muncești a capitalei, slujind  până în ultima zi a vieții sale pământești.

Autor al mai multor lucrări bisericesti, populare atât printre slujitori, precum și printre mireni. A fost un teolog erudit, un intelectual de cea mai înaltă talie și un om de o modestie rară.