Parohia Unțești

Istoria bisericii „Tuturor Sfinților” din s. Unțești, r. Ungheni

 

Biserica „Tuturor Sfinților”.

Localitatea: s. Unțești, r. Ungheni.

Anul înființării: 1785.

Preot paroh: Protoiereu Serghei CAVCA.

Slujiri arhierești (ultima): 10 iunie 2012.

 

Biserica „Tuturor Sfinților” din satul Unțești, raionul Ungheni, este așezată pe o înălțime pitorească, deosebită, fiind văzută și admirată din toate părțile geografice a împrejurimilor. Este ctitorie veche de prin anii 1785, a boierului de origine greacă, Dumitru CARASTATI, care ținea moșiile sale de la Unțești până la hotarele cu Pârlița.

La început, când ctitorul CARASTATI a împărțit terenuri de pământ unor familii pe teritoriul așezării Unțești, creștinii aveau o biserică din lemn, iar mai apoi s-a zidit biserică din cărămidă. După spusele bătrânilor, cărămida a fost arsă chiar aici, în Valea Velniței, unde aveau cuptoare de ars cărămida.

Construcția bisericii are o formă de corabie, zid cu grosime de până la 1 metru. Este clădită cu var, ouă și păr de animale, ce ne dă de înțeles metodele tipice acelor timpuri pentru construcție.

Primul preot care a oficiat serviciile divine a fost Mihail LUJANSKI, care în 1838 se mută la cele veșnice și este înmormântat în ograda bisericii. Aici odihnește și ctitorul Dumitru CARASTATI.

În perioada postbelică, biserica suferă schimbări ca și celelalte comunități ortodoxe, este transformată în depozit și se păstrează cereale și substanțe chimice, care provoacă corozie în zid.

În anul 1989 se începe perioada de renovare și reconstrucție. În acest timp slujesc mai mulți preoți. În anii 1994-2000 se face reparație capitală interioară și exterioară și se sfințește de către Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove.

În anii 2000-2010 în biserică se instalează o catapeteasmă (iconostas) nouă, confecționată în România. Se aduce de la Kiev (Ucraina) un set de clopote. În interiorul bisericii se instalează un ansablu de 30 de străni, confecționate din lemn de stejar. Actual se lucrează asupra icoanelor de pe catapeteasma bisericii.

Din anul 1995 paroh al bisericii este Protoiereul Serghei CAVCA. Părintele Seghei s-a născut la data de 15 iunie 1966 în s. Cozești, r. Telenești. După absolvirea școlii de 8 ani din sat, a continuat studiile la Școala Pedagogică din or. Orhei. După absolvire, a fost înrolat în rândurile armatei sovietice. În anul 1987 a lucrat ca învățător la clasele primare în satul natal. În 1988 s-a căsătorit. A învățat la Școala Teologică de la mănăstirea Căpriana.

În anul 1991 a fost hirotonit în treapta de diacon. A slujit la biserica „Sf. Nicolae” din or. Orhei.

În 1992 a fost hirotonit preot și prin decret a fost trimis să slujească la biserica biserica „Sf. Împ. Constantin și Elena” din s. Ghiliceni, r. Telenești. A slujit și în s. Speia, r. Anenii Noi.

În 1995, prin decretul Înalpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove a fost numit la biserica „Tuturor sfinților” din s. Unțești, r. Ungheni. Are 5 copii.

 

Contacte:

Biserica „Tuturor Sfinților”, s. Unțești, r. Ungheni.