Parohia Berești

Istoria bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din cartierul Berești, municipiul Ungheni

Localitatea: cartierul Berești, municipiul Ungheni.

Anul înființării: 2000.

Preot paroh: Protoiereu Petru RAȚA.

Slujiri arhierești (ultima): 30 aprilie 2019.

 

La solicitarea credincioșilor din cartierul Berești, municipiul Ungheni, Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, în anul 2000, a binecuvântat construcția bisericii cu hramul în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință.

Prin decretul mitropolitan (din 27 noiembrie 1999), paroh al sfântului locaș a fost numit Protoiereul Petru RAȚA. În ziua de 14 iulie 2000 a fost pusă piatra de temelie a bisericii, de către Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove.

În anul 2001 a fost săpată și turnată fundația viitoarei biserici.

În perioada 2003-2008 au fost ridicați pereții locașului.

Pe parcursul anilor 2008-2010 s-au efectuat lucrările de acoperirea bisericii și instalarea Crucilor pe cupole.

Toate lucrările au fost începute și administrate de către Protoiereul Petru RAȚA, care până în prezent muncește cu sârguință la amenajarea bisericii.

Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” a fost sfințită la 16 octombrie 2014, de către Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni și Preasfințitul NICODIM, Episcop de Edineț și Briceni, alături de care au coliturghisit un sobor de preoți. Slujba praznicală a demarat cu rânduiala Sfințirii Prestolului și bisericii, după care a urmat Sfânta Liturghie. La serviciul divin au participat oficialități ale conducerii locale și raionale.

În data de 30 aprilie 2019, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni a oficiat Sfânta Liturghie în biserică. La serviciul divin au participat preoți din cadrul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni.

Contacte:

Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe”, cartierul Berești, mun. Ungheni.