Parohia Soltănești

Istoria bisericii „Sf. Treime” din s. Soltănești, r. Nisporeni

 

Biserica „Sf. Treime.

Localitatea: s. Soltănești, r. Nisporeni.

Anul înființării: 1927.

Preot paroh: Protoiereu Mihail TACU.

Slujiri arhierești (ultima): 19 septembrie 2017.

 

Biserica ,,Sf. Treime” din localitatea Soltăneşti, r. Nisporeni, datează din anul 1927, anul în care au început lucrările de construcţie şi care au durat până în anul 1937, când din pricina conducerii şi vremurilor grele lucrările au fost stopate până în anul 1950. Sfântul locaş a fost transformat într-un hambar de grâne.

Doar în anul 1990 cu stăruinţa creştinilor din localitate lucrările de construcţie a bisericii au fost reluate şi duse la bun sfârşit în anul 1993. Atunci biserica a fost sfinţită de un sobor de trei preoţi: Preotul Alexandru JOMIR, Preotul Teodor MĂTASE, pe atunci paroh al bisericii şi Preotul Serghei, Protopopul raionului Nisporeni. La serviciul divin au participat creștinii din localitate.

În anul 2009 Protoiereul Mihail TACU, prin decretul Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, a fost numit în funcția de paroh. Părintele Mihail a întreprins lucrări de reparație și înfrumusețare a sfântului locaș.

Preoții slujitori în timp:

  • Preotul Teodor MĂTASE;
  • Preotul Mihail SÎLNIC;
  • Preotul Mihail TACU.

La 19 septembrie 2017 parohia Soltănești a fost vizitată de către Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie la biserica ,,Sf. Treime”.  Preasfinția Sa a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu Secretarul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, Protoiereul Vadim COROSTINSCHI, şi Protopopul r. Nisporeni, Protoiereul Vitalie COZARI.

Dascăli: Zinaida GRIGOR, Elena TACU.

Epitrop: Mihail POSTU.

În parohie se desfășoară rodnică activitate misionară și socială.

 

Contacte:

Biserica „Sf. Treime” s. Soltănești, r. Nisporeni, (telefon: 0264 544 82).