Parohia Păruceni

 Istoria bisericii Sf. M. Mc. Gheorghe din s. Păruceni, r. Nisporeni

 

Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe”.

Localitatea: s. Păruceni, r. Nisporeni.

Anul înființării: 2004.

Preot paroh: Preot Andrei RUSU.

Slujiri arhierești (ultima): 11 decembrie 2017.

 

Păruceni este un sat din cadrul comunei Seliște din raionul Nisporeni. Creștinii din Păruceni frecventau locașul sfânt din satul Seliște. Oamenii au manifestat dorința de a avea biserică în localitatea natală. La 28 aprilie 2004, prin decretul Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Preotul Gheorghe RUSU  a fost numit în funcția de paroh al bisericii în construcție din satul Păruceni. Viitoarea biserică va purta hramul în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

În anul 2006 au început lucrările de construcție a bisericii. În anul 2007 a fost pusă piatra de temelie. Lucrările de construcție au fost administrate de către părintele Gheorghe.

La data de 28 ianuarie 2016 Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a vizitat parohia Păruceni. Preasfinția Sa a oficiat sfințirea Prestolului (Sfintei Mese) și Dumnezeiasca Liturghie în biserică. La serviciul divin au participat preoți din cadrul protopopiatului Nisporeni și enoriașii locașului sfânt. Ctitorii și binefăcătorii au fost decorați cu medalii și diplome.

În anul 2017 părintele Gheorghe RUSU a trecut la cele veșnice. Slujba prohodului a fost oficiată de Preasfințitul PETRU. Preotul a fost înmormântat lângă biserică.

La 11 decembrie 2017 Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a liturghisit în biserică. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Andrei RUSU a fost hirotonit în treapta de preot.

Prin decretul Ierarhului, Preotul Andrei RUSU a fost numit în funcția de paroh al acestei biserici. Părintele Andrei este paroh până în prezent.

La moment, se efectuează lucrări de amenajare a teritoriului și înfrumusețare a locașului Domnului.

 

Contacte:

Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe”, s. Păruceni, r. Nisporeni.