Parohia Cristești

Istoria bisericii Adormirea Maicii Domnului din s. Cristești, r. Nisporeni

 

Biserica „Adormirea Maicii Domnului”.

Localitatea: s. Cristești, r. Nisporeni.

Anul înființării: 2003.

Preot paroh: Protoiereu Ioan BORȘ.

Slujiri arhierești (ultima): 30 august 2015

 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului VLADIMIR, Mitropolit al Chişinăului şi al întregii Moldove şi la cererea creştinilor din sat, pe data de 6 martie 2003 Preotul Ioan BORŞ a fost numit preot paroh pentru capela din incinta grădiniţei din sat.

Tot în această perioadă s-au început lucrările de construcţie a bisericii noi, din piatră.

În anul 2004, pe data de 3 iunie părintele Ioan, cu un sobor de preoţi din blagocinia Nisporeni, au sfinţit temelia bisericii noi, cu hramul în cinstea „Adormirii Maicii Domnului”. Exemplu de mărinimie şi dragoste faţă de Dumnezeu şi de aproapele au arătat şi fondatorii bisericii din satul Cristeşti: Melnic Ioan Constantin şi Tatiana, Melnic Alexei Constantin şi Ina, Tişcenco Elena, Guşanu Valentina.

Anul 2008 s-a dovedit a fi rodnic pentru credincioşii din sat, căci s-a finalizat acoperirea în întregime a bisericii. Lucrările de zidire a locașului sfânt au fost administrate de către Protoiereul Ioan BORȘ.

La data de 30 august 2015, pentru prima dată în istoria satului, de peste 587 ani, a slujit un Arhiereu – Chiriarhul locului, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, care a oficiat târnosirea bisericii şi Sfânta Liturghie. La serviciul divin au participat preoți din cadrul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni.

În prezent, paroh al bisericii este Protoiereul Ioan BORȘ.

 

Contacte:

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” s. Cristești, r. Nisporeni.