Parohia Bolțun

Istoria bisericii Acoperământul Maicii Domnului din s. Bolțun, r. Nisporeni

 

Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”.

Localitatea: s. Bolțun, r. Nisporeni.

Anul înființării: 1903.

Preot paroh: Protoiereu Gheorghe ANDRONACHE.

Slujiri arhierești (ultima):

 

Biserica actuală din satul Bolțun cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, raionul Nisporeni, a fost construită în anul 1903. Denumirea veche a satului era Dragomirești, și era încadrat în județul Lăpușna.

Până la construcția bisericii din piatră, au mai activat în această localitate încă 2 edificii din lemn, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. Lângă prima bisericuță, în anul 1803 se înalță o biserică mai mare din lemn, care însă s-a surpat în anii 1840. După aceasta, comunitatea din satul Dragomirești (Bolțun) a frecventat biserica din localitatea Iurceni, care se află la 5 km de Bolțun.

Lăcașul nou contruit de piatră în anul 1903 a fost patronat de însuși Preasfințitul Episcop de Chișinău și Hotin, IACOB (Piatnițchi), care a vizitat șantierul de construcție ultima oară în 1901. Din 1903, biserica cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” a fost frecventată de creștinii din 4 sate – Cornești, Secăreni, Bolțun și Cristești, cu sediul primăriei în satul Bolțun.

Biserica din piatră a fost construită cu sprijinul boierului din localitate (Hondrea), care a fost înhumat în curtea bisericii.

În anul 1911, staroste devine un oarecare RUSU. Tot în același an, localitatea număra 105 case de locuit, cu o populație de 247 bărbați și 247 femei. Școala primară era pe lângă biserică, unde își făceau studiile 16 băieți și 7 fete.

În primii ani de istorie ai acestui lăcaș, au păstorit Preoții Zinovii GORNORUDNÎI, Pavel POPOV și Leonid DRATICI. Mai târziu, biserica este închisă de către autoritățile sovietice.

În anul 1988, paroh al Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Bolțun este numit Părintele Gheorghe ANDRONACHE, iar dangătele clopotelor au început să bată din nou. A fost unul din primele lăcașe sfinte din țară, care și-a redeschis ușile. Toate obiectele de cult, începând cu iconostasul, icoanele, chiar și veșmintele preoțești s-au păstrat neschimbate. În anul 1990, biserica a fost pictată în interior. Tot în același an, a fost construită casa parohială.

Părintele Paroh Gheorghe ANDRONACHE slujește și astazi în această localitate. Consiliul parohial este format din 15 enoriași.

 

Contacte:

Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, s. Bolțun, r. Nisporeni.