- Episcopia Ungheni - https://episcopia-ungheni.md -

Parohia Bălănești

Istoria bisericii „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din s. Bălănești, r. Nisporeni

 

Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”.

Localitatea: s. Bălănești, r. Nisporeni.

Anul înființării: 1886.

Preot paroh: Protoiereu Gheorghe TALPĂ.

Slujiri arhierești (ultima): 20 septembrie 2015

 

La 12 iunie 1886 a fost înregistrat proiectul de construcție a bisericii din piatră cu hramul „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din s. Bălănești, r. Nisporeni. În anul 1889 biserica a fost sfințită. La construcția locașului sfânt nu a fost înregistrat niciun ctitor. Principalii binefăcători au fost localnicii.

Dicţionarul geografic al Basarabiei, editat de Zamfir Arbore, ne informează: „Bălăneşti în jud. Chişinau este aşezat pe culmea dintre Prut şi Bc. Are 231 case, locuitori răzeşi români care posedă 1262 desetiu de pământ, afară de acesta preotul Ion Buşila are 54 desetiu.

Primar era Constantin Adam, învăţătoare – Elizaveta Popescu, preot – Vasile PAPUC”.

Din acest sat au pornit în lume o mulţime de Preoţi renumiți: Ion BUŞILA, Viclunti POPESCU, Constantin CRIJANOVSCHI. Aveau biblioteci frumoase acasă Preoţii: Vladimir MADAN, Alexandru CERCLAZ, Vasile GHILEŢCHI. Răzeşul Vasile POPESCU, născut la 1 ianuarie 1850, până la sfârşitul vieţii a păstrat în casă o carte rară, tipărită în 1811 la Sibiu, care se numea „Învăţături de multe ştiinţe aşezate de dascălul Polizan Contu Ioniţiu”. Abia la 31 ianuarie 1900 a dăruit-o muzeului bisericesc de la Chişinău.

După istorisirea localurilor, oamenii dacă aveau două obiecte în gospodăria lor, unul îl vindeau şi îl dădeau pentru construcţia bisericii. Clopotele bisericii sunt vechi. Clopotul mare a fost refăcut cu cheltuielile locuitorilor s. Bălăneşti, Preot fiind Vasile PAPUC, la o turnătorie şi obiecte bisericeşti Parcu- Iaşi, în anul 1933.  În 1939, după unele date scrise de pe proiect, biserica a fost sfinţită (a doua oară). Ca şi multe localităţi din Republica Moldova biserica trece printr-o pârghie neagră şi este închisă în perioada sovietică.

Nu este demolată, dar este folosită ca depozit de cereale. În anul 1989, pe data de 5 octombrie, biserica este resfințită.

În anul 2003 în funcția de paroh al locașului sfânt a fost numit Protoiereul Gheorghe TALPĂ (este paroh până în prezent).

La 20 septembrie 2015 Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a vizitat parohia Bălănești. Ierarhul a oficiat rânduiala sfințirii Prestolului (Sfintei Mese) și Sfânta Liturghie în biserică. Alături de Preasfinția Sa, la serviciul divin, au participat parohul bisericii, Protoiereul Gheorghe TALPĂ, protopopul circumscripției Nisporeni, Protoiereul Vitalie COZARI, preoți din cadrul protopopiatului Nisporeni. Creștinii din localitate s-au adunat să înalțe rugăciuni și să participe la sfânta slujbă.

Lucrările de reparație și renovare sunt administrate de către părintele Gheorghe TALPĂ.

 

Contacte:

Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” s. Bălănești, r. Nisporeni.