Parohia Grozești

Istoria bisericii Sf. Arh. Mihail și Gavriil din s. Grozești, r. Nisporeni

Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”.

Localitatea: s. Grozești, r. Nisporeni.

Anul înființării: 1835 (anul redeschiderii – 1990).

Preot paroh: Protoiereu Gheorghe BAXAN.

Slujiri arhierești (ultima): 07 decembrie 2012

 

Unele surse încearcă să acrediteze că biserica cu hramul „Sf. Voievozi” a fost ridicată în anul 1835 (vezi „Dicţionar statistic al Moldovei”, ediţie specială în IV volume, Chişinău 1994,vol.III pag.906). În anul 1840 alături de biserică a fost construită şi casa preotului. Serviciile divine din acea perioadă erau oficiate de către Preotul Grigore BOLDIŞOR, născut în anul 1799, care locuia în sat împreună cu preoteasa şi cei trei copii.

În a doua jumătate a secolului XIX-lea satul a fost păstorit de către Preotul Vavil NAGACEVSCHI, înlocuit la răscrucea deceniilor de către Preotul Dumitru BOGOS, iar în anul 1894 parohia este preluată de către Preotul Petru PRUNĂ. La începutul sec. XIX  îl găsim ca Preot pe Petru ŞCIUCA, urmat de Preotul Mihail PERCIUN.

În anul 1926 începe construcţia unei biserici noi. Bătrânii afirmă că a fost sfinţită în 1937, finisarea a durat însă până la începutul anilor 1940. În perioada sovietică biserica a fost închisă (anul 1958). Până la acei ani aici au păstorit Preoţii Vasile ARVINTE şi Gheorghe JOSANU.

Odată cu începutul anilor ,60 biserica nouă a fost dărâmată rămânând doar cea veche, care a început să fie reconstruită de către oamenii din sat la sfârșitul anilor 80 ai secolului trecut. În timpul reconstrucţiei a fost mărită în lungime cu 5 metri, acoperită cu metal, inclusiv şi restaurarea icoanelor. Contribuţia totală a sătenilor a fost de circa 17000 ruble.

În anul 1990 biserica nefiind încă gata este redeschisă, fiind păstorită de către Preotul Gheorghe BAXAN. Lucrările însă continuă. În anul 1991 este sfinţit doar Sfântul Prestol pentru oficierea Sfintei Liturghii, este zidită şi o casă parohială şi terminată reparația bisericii, care a fost sfinţită în anul 1995.

Între timp şi interiorul şi exteriorul bisericii a fost degradat şi în anul 2010, cu ajutorul financiar al oamenilor din sat, este restaurat interiorul bisericii, iar în anul 2011 cu ajutorul omului de afaceri Vlad PLAHOTNIUC, originar din s. Grozeşti, este restaurat şi exteriorul, iar de hramul bisericii pe data de 21 noiembrie 2010 este resfințită de către Înaltpreasfinţitul VLADIMIR, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove şi de către Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, împreună cu un sobor de preoţi.

Incă o slujbă arhierească in frunte cu Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a avut loc la 7 decembrie 2012, când s-a sfinţit noul Prestol. In 2014 încep lucrările la casa parohială, care este reînnoită şi mărită.

La momentul actual in calitate de dascăl este Elena LUPU şi epitrop – Elena LEFTER.

În prezent, parohia Grozești este păstorită de Părintele Gheorghe BAXAN.

 

Contacte:

Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”, s. Grozești, r. Nisporeni.