Parohia Sofia

Istoria bisericii „Sf. Ap. Ioan Teologul” din s. Sofia, r. Hîncești

Biserica „Sf. Ap. Ioan Teologul”.

Localitatea: s. Sofia, r. Hîncești.

Anul înființării: 2003.

Preot paroh: Protoiereu Ioan POPOVICI.

Slujiri arhierești (ultima): 09 octombrie 2018.

 

În anul 2003 în satul Sofia, raionul Hîncești, a fost sfințită piatra de temelie a bisericii „Sf. Ap. Ioan Teologul”, de către un sobor de preoți în frunte cu protopopul circumscripției Hîncești, Protoiereul Nicolae OLĂRAȘU. Prin decretul eparhial al Preasfințitului ANATOLIE, Episcop de Cahul și Comrat, în calitate de paroh în parohia Sofia vine, în anul 2004, tânărul Preot Teodor OLĂRAȘU. De la punerea pietrei de temelie, din anul 2003 și până în anul 2005, noul locaș de închinare este construit și acoperit.

Sfânta biserică este construită în forma Sfintei Cruci, din piatră, având trei cupole. Primul ctitor al bisericii este Domnul Ioan RUSU, fostul primar al localității. Proiectul bisericii a fost achitat de către Domnul Ion DIFTIRENCO.

În anii 2005-2008 parohia Sofia a fost păstorită de către Preotul Eugen BĂLUȚĂ.

Din anul 2008 și până în prezent paroh al bisericii este Protoiereul Ioan POPOVICI.
În anul 2005 Preasfințitul ANATOLIE, Episcop de Cahul și Comrat, întreprinde o vizită arhierească în satul Sofia, oficiind Sfânta Liturghie la biserică. În anul 2009 au fost construite casa parohială și trapeze.

În anul 2010, la data de 10 septembrie, Preasfințitul ANATOLIE a oficiat Sfânta Liturghie la biserică. În această zi au fost sfințite Prestolul și locașul sfânt.

La data de 09 octombrie 2018 Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Liturghie la biserica „Sf. Ap. Ioan Teologul”. La serviciul divin au participat creștinii din localitate și oaspeți. În cadrul Sfintei Liturghii, Diaconul Iosif POPOPIVI, fiul părintelui paroh, a fost hirotonit în treapta preoțească pe seama bisericii sus-menționate (actualmente părintele Iosif păstorește parohia Dancu din raionul Hîncești). Pentru trudele pastorale și munca sârguincioasă, părintele Ioan POPOVICI a fost decorat cu Medalia Eparhială „Sfântul Bn. Cneaz Alexandru Nevski”, gradul II.

Epitrop: Alexandra ANTOCI.
Dascăl: Larisa POPOVICI

 

Contacte:

Biserica „Sf. Ap. Ioan Teologul ”, s. Sofia, r. Hîncești.