Parohia „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”, Voinescu

Istoria bisericii „Sf. Arh. Mihail și Gavriil din s. Voinescu, r. Hîncești

Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil.

Localitatea: s. Voinescu, r. Hîncești.

Anul înființării: 1992 (prima biserică – după 1850).

Preot paroh: Protoiereu Mihail VÎJU.

Slujiri arhierești (ultima): 06 noiembrie 2015.

 

Prima biserică cu hramul „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din satul Voinescu, r. Hîncești, a fost zidită din cărămidă, după anul 1850, dar istoria bisericii vechi (datele, informația, etc.) a ars pe timpul războiului din anii 1941-1944, fiind biserica dărâmată și arsă, iar în anul 1956 s-a reconstruit din lampaci și lut cu paie, fiind acoperită cu tablă zincată. După reconstrucție, în anul 1958, a fost sfințită de către Preasfințitul NECTARIE (Grigoriev), Episcop al Chișinăului și al Moldovei, iar  ca preot a fost numit Ieromonahul SOFIAN, oficiind slujba până s-a închis biserica, în anul 1960, dar trecând anii, în anul 1990 temporar a fost numit Preotul Andrei NEGARĂ, paroh la Sarata-Rezești și în acest timp a săvârșit 4 patru slujbe și în biserica „Sf. Mai Marilor Voievozi Mihail și Gavriil” din Voinescu, iar tot în acest an, la 01 august, cu binecuvântarea  Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Arhiepiscop al Chișinăului și al Moldovei, a fost numit în funcția de paroh Preotul Mihail VÎJU (născut în anul 1963, la 04 februarie, în s. Cuvurlui, r. Leova).

     În anul 1990 a fost zidită casă în curtea bisericii, iar în anul 1991 s-a zidit o casă parohială în sat, nu departe de biserică; s-a adunat consiliul împreună cu Preotul paroh, Mihail VÎJU, hotărând să se construiască o biserică nouă împrejurul celei vechi. În anul 1992, la 30 mai, cu binecuvântarea Preasfințitului VICHENTIE, Episcop de Bender, s-a oficiat slujba, punând prima piatră la temelia bisericii. În anul 1993, pe data de 12 iulie, s-a sfințit Sfântul Prestol, de către Episcopul VICHENTIE și biserica fiind înălțată,

acoperită, zugrăvită, fiind adusă la un sfârșit vrednic de construcție, a fost sfințită iarăși de către Preasfințitul VICHENTIE la data de 31 iulie 1994, după acest timp a fost înălțată o răstignire în fața bisericii și în anul 2003 s-a oficiat o slujbă divină de un grup de preoți în frunte cu Preasfințitul ANATOLIE, Episcop de Cahul și Lăpușna.  În anul 2011 biserica a fost vizitată de către Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni. În curtea sfintei biserici s-a construit o trapeză pentru enoriași; în anul 2016 s-a făcut o reparație generală în interiorul bisericii, pictându-se toate ornamentele, în afară de icoane. La data de 06 noiembrie cu binecuvântarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, s-a oficiat o slujbă de sfințire la reînnoirea bisericii. În anul 2019 consiliul parohial împreună cu Preotul paroh, Mihail VÎJU a decis de a face reparație generală a exteriorului bisericii și trapezei.

Din anul 1990 și până în prezent paroh al bisericii este Protoiereul Mihail VÎJU.

La 18 noiembrie 2014 Preasfințitul PETRU (Musteața) a oficiat în acest sfânt locaș slujba prohodului nou-adormitului Preot Zinovie COJOCARU, parohul bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Voinescu (sectorul Cococeni)

La data de 06 noiembrie 2015 Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfânta Liturghie în biserică. În dimineața zilei Preasfinţia Sa a fost întîmpinat de Protopopul Circumscripţiei Hînceşti, Protoiereul Ioan PÎRĂU, parohul bisericii, Protoiereul Mihail VÎJU şi creștinii din localitate.

Sfînta Liturghie a fost precedată de rugăciunile de resfinţire a bisericii după reparaţia interiorului bisericii. Alături de Ierarh a coliturghisit un sobor de preoți și diaconi. Ctitorii locașului sfânt au fost decorați cu Diplome Arhierești și Medalii Eparhiale.

 

 

Contacte:

Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”, s. Voinescu, r. Hîncești.