Parohia Obileni

Istoria bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Obileni, r. Hîncești

Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”.

Localitatea: s. Obileni, r. Hîncești.

Anul înființării: 1919.

Preot paroh: Protoiereu Mihail BARBALAT.

Slujiri arhierești (ultima): 14 octombrie 2019.

 

Odată cu extinderea localităţii, credincioşii satului Obilenii Vechi, în anul 1919 un creştin şi anume – Ilie DIMITRIU, prin Pronia divină, a găsit o comoară cu galbeni (aur) şi împreună cu creştinii din sat: Vasile ANDROS, Dumitru VELEŞCU, Dumitru BOIEŞU, Petru ŢÎRDEA, au luat o decizie de a construi din aceşti bani o sfântă biserică, şi în acelaşi an, 1919, cu ajutorul lui Dumnezeu se începe construcţia sfintei biserici.

Construcţia a durat până în anul 1929. Durata multă a construcţiei a fost din cauza lipsei pietrei şi a varului. Aceste materiale necesare se aduceau de prin părţile Chişinăului, cu carul cu boi, la o depărtare de aproximativ de 100 km.

Această biserică este construită prin activitatea întregului sat Obileni și binefăcătorilor din satele învecinate.

Sfânta biserică este construită din piatră, în formă de cruce, în cinstea praznicului cinstitului Acoperământ al Maicii Domnului.

La construcţia bisericii s-au arătat cei mai activi ctitori: Vasile ANDROS, Petru ŢÎRDEA, jertfind pentru construcţia sfintei biserici câte 30 000 de mii de lei fiecare din ei, încurajând poporul prin propriul lor exemplu şi prin munca cot la cot cu toţi ceilalţi credincioşi.

După finisarea construcției de specialiști italieni, în anul 1930 a fost sfințită de către Înaltpreasfințitul Mitropolit GURIE (Grosu). Ctitorii sus-menționați au fost evidențiați cu Gramote de laudă.

Primul Preot paroh al sfintei biserici din satul Obilenii Vechi a fost numit Teodor HARGHER, din anul 1930 până în anul 1934.

Preoții slujitori în biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Obileni:

  • Preotul Vasile HARGHER (1934-1938);
  • Preotul Gheorghe PLĂMĂDEALĂ (1938-1949);
  • Ieromonahul PIMEN (Popa) (1949-1954);
  • Ieromonahul VISARION (Popa) (1954-1957);
  • Preotul Gheorghe AXENTIE (1957-1981);
  • Preotul Nicolai GAVRILIȚĂ (1981-1990);
  • Protoiereul Mihail BARBALAT (1991-prezent).

Sfânta Biserică din Obileni în tot timpul său de activitate, prin străduința preoților, a chemat pe credincioși la unire, la păstrarea credinței ortodoxe și urmarea sfintelor porunci ale lui Dumnezeu.

In anul 1991, după o restaurare totală, s-au îmbogățit pereții locașului sfânt cu icoane și arhitecturi monumentale. Biserica a fost sfințită de către Preasfințitul VICHENTIE, Episcop de Bender, în ziua de 14 octombrie 1991.

La data de 14 octombrie 2019 Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica din Obileni. Liturghia praznicală a fost prilejuită de hramul bisericii și al localității, dar și de împlinirea a 100 de ani de la construcția locașului sfânt.

În timpul vohodului mic, parohul bisericii, Protoiereul Mihail BARBALAT, a fost decorat cu înalta distincție bisericească – dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu Ușile Împărătești deschise până la rugăciunea„Tatăl nostru”, pentru meritele deosebite și munca osârdnică. Părintele Mihail, cu ajutorul oamenilor de bună credință, a făcut reparația capitală a bisericii, atât pe exterior cât și pe interior, cu o pictură canonică foarte frumoasă. La slujba divină au luat parte și mai multe oficialități raionale, printre care vicepreședintele raionului Hâncești, Domnul Iurie LEVINSCHI și locale, în persoana Domnului Alexei DIMITRIU, primarul localității.

După oficierea Sfintei Liturghii, au fost sfințite Troițile înălțate în curtea bisericii. La final, ctitorii au primit Diplome Arhierești și Medalii Eparhiale.

 

Contacte:

Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, s. Obileni, r. Hîncești.