Parohia Drăgușenii Noi

Istoria bisericii „Sf. Irh. Nicolae” din s. Drăgușenii Noi, r. Hîncești

Biserica „Sf. Irh. Nicolae”.

Localitatea: s. Drăgușenii Noi, r. Hîncești.

Anul înființării: 1898.

Preot paroh: Protoiereu Serghei PUȘCAȘU.

Slujiri arhierești (ultima): 24 mai 2015.

 

Prima biserică din satul Drăgușenii Noi (denumirea veche a satului – Conojeni), r. Hîncești, este construită din lemn în anul 1530. Primul preot paroh este Preotul Vitalie TARNORUȚI.

În anul 1898 este construită biserica noua din piatră, adusă din satul Șișcani, raionul Nisporeni. Durata construcției este de 4 ani.

Sfânta biserică este sfințită în anul 1902 cu străduința Preotului paroh, Petru BIVOL, starosta bisericii fiind Teodor POPA. Părintele Petru BIVOL a fost  înmormântat în ograda bisericii.

Sfânta biserica din Drăgușenii Noi a fost închisă în anul 1962, Preot paroh fiind părintele Ioan SIMINEL.

În anul 1990 biserica a fost redeschisă, cu străduința oamenilor din sat și a părintelui Ioan PÎRĂU. Din spusele creștinilor din sat, se știe că din anul redeschiderii, 1990, până la sfârșitul anului 1999, în sfânta biserică au slujit 14 preoți. În anul 2000 în funcția de paroh al bisericii a fost numit Protoiereul Serghei PUȘCAȘU, care păstorește parohia până în prezent. Prin străduința părintelui Serghei au fost schimbate geamurile bisericii și a fost reparată partea exterioară a locașului sfânt.

În anii 2002 și 2005 Preasfințitul ANATOLIE, Episcop de Cahul și Comrat, a vizitat parohia Drăgușenii Noi. La data de 20 mai 2006 Preasfințitul ANATOLIE a oficiat Sfânta Liturghie în biserică, în legătură cu hramul locașului sfânt.

În luna aprilie a anului 2012 Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a întreprins o vizită arhipăstorească în parohia Drăgușenii Noi.

La data de 24 mai 2015 Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfânta Liturghie în biserică. La slujbă au participat preoți din cadrul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, enoriașii bisericii, primarul localității, Dna Daria GONȚA, oaspeți. Ctitorii bisericii au primit Diplome Arhierești.

Pe 06 septembrie 2015 Preasfințitul PETRU a vizitat parohia și a oficiat rânduiala sfințirii paraclisului „Sf. Irh. Nectarie”, care a fost zidit în curtea casei creștinilor Nicolae PATRAȘCU și Maria VULPE.

Dascăl: Parascovia DAMIAN.

Epitrop: Ecaterina NICOARĂ.

 

Contacte:

Biserica „Sf. Irh. Nicolae”, s. Drăgușenii Noi, r. Hîncești.