Parohia Drăgușeni

Istoria bisericii „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din s. Drăgușeni, r. Hîncești

Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”.

Localitatea: s. Drăgușeni, r. Hîncești.

Anul înființării: 1912.

Preot paroh: Protoiereu Andrei MIRON.

Slujiri arhierești (ultima): 03 noiembrie 2012.

 

Construcția bisericii din satul Drăguşeni, raionul Hîncești, a început în anul 1912 și a durat 5 ani, până în anul 1917, piatra necesară pentru construcție fiind transportată din satul Cărpineni în care trase de boi. S-au săvârșit slujbe în biserică până în anul 1959, după care locașul sfânt a fost  închis până în anul 1989.

În anul 1989 biserica a fost redeschisă în frunte cu Preotul paroh Victor MIHALAȘ.

Din luna iulie 1990 Preot paroh a fost numit Părintele Andrei MIRON, care păstorește parohia Drăgușeni până în prezent. În anul 1990 biserica a fost reparată parțial, iar în 1994 s-a facut reparație în interiorul și exteriorul bisericii.

În 1996 biserica este sfințită de către Înaltpreasfinţitul VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove. În anul 2000 a fost sfințită de către Preasfinţitul ANATOLIE, Episcop de Cahul și Comrat, după ce s-a schimbat podul în biserică.

În 2008 se începe reparația capitală a exteriorului bisericii (s-a schimbat tabla, lemnul și tencuiala parțial). A fost sfințită de Preasfinţitul ANATOLIE, Episcop de Cahul și Comrat în 2010.

În anul 2012 s-a făcut reparația capitală a interiorului bisericii. La 03 noiembrie 2012 Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni a oficiat Sfânta Liturghie în biserică. Premergător Sfintei Liturghii, Ierarhul a citit rugăciunile de sfințire a bisericii. Pentru efortul depus la renovarea bisericii, Preotul paroh, Protoiereul Andrei MIRON a fost decorat cu dreptul de a purta mitră, iar ctitorii și binefăcătorii acestui sfânt locaș, printre care și primarul localității, au fost decorați cu Diplome Arhierești.

Dascal: Miron Elena Alexandru

Epitrop: Tofilat Vasile Gheorghe

 

Contacte:

Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”, s. Drăgușeni, r. Hîncești.