Parohia Meleșeni

Istoria bisericii „Înălțarea Domnului” din s. Meleșeni, r. Călărași

 

Biserica „Înălțarea Domnului”.

Localitatea: s. Meleșeni, r. Călărași.

Anul înființării: 1898.

Preot paroh: Protoiereu Gherasim CREȚU.

Slujiri arhierești (ultima): 20 octombrie 2018.

 

Satul Meleșeni, așezat în valea râului Cula, a fost menționat documentar în anul 1681. În 1817 la Meleșeni erau 72 de gospodării țărănești. Către anul 1884 localnicii stăpâneau 746 de desetine de pământ arabil, 150 de desetine de pădure, aveau 8 mori de vânt, 1 de apă și 2 cu tracțiune de cai. La finele secolului al XIX-lea satul avea 880 de locuitori.

Biserica „Înălțarea Domnului”, zidită din piatră în anul 1898, a fost distrusă în timpul celui de-al Doilea război mondial. A fost reparată în anii 1982-1990, devenind Muzeu al ținutului natal. În anul 1990 sfântul lăcaș a fost restaurat, revenind la menirea lui de a fi biserică.

Din anul 1991 și până în prezent paroh al bisericii este Protoiereul Gherasim CREȚU. Lucrările de renovare și reparație au fost administrate de către Părintele Gherasim.

La 20 octombrie 2018 Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni a vizitat parohia Meleșeni și a oficiat Sfânta Liturghie în biserică. A fost prima liturghie arhierească în parohie. În dimineaţa zilei Ierarhul a fost întâmpinat călduros de părintele protopop, Protoiereul Grigore DODON, parohul bisericii, Protoiereul Gherasim CREŢU, Dna preoteasă Ecaterina şi creştinii veniţi la rugăciune.

Ierarhului i-au coliturghisit un sobor de preoţi, printre care Secretarul Eparhial, Protoiereul Vadim COROSTINSCHI. În timpul vohodului mic, parohul bisericii a fost decorat de către arhipăstor cu înalta distincţie bisericească – dreptul de a purta Cruce cu pietre scumpe, pentru activitatea osârdnică, desfăşurată în cuprinsul parohiei.

 

Contacte:

Biserica „Înălțarea Domnului”, s. Meleșeni, r. Călărași.