Parohia Nişcani

Istoria bisericii „Sf. Cuv. Parascheva” din s. Nişcani, r. Călăraşi

 

Biserica „Sf. Cuv. Parascheva”.

Localitatea: s. Nişcani, r. Călăraşi.

Anul înființării: 1898.

Preot paroh: Protoiereu Boris STRATAN.

Slujiri arhierești (ultima): 15 septembrie 2018.

 

În anul 1784, în satul Nișcani, este atestată cea dintâi biserică cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Era ridicată din bârne și acoperită cu șindrilă, având cruci de fier.

Istoricii atestă și a doua biserică, unde, la 1813, slujeau 2 preoți, un diacon și 3 cântăreți.

Actuala biserică, din piatră, cu hramul ,,Sfânta Cuvioasa Parascheva”, datează din anul 1898.

Ea a fost construită după proiectul lui A. ȘCIUSEV, fost arhitect principal al URSS.

Lucrările de construcție s-au desfășurat sub supravegherea parohului de atunci, Eremia CIOCAN.

Biserica are o lungime de 42 m, iar lățimea de 30 m. Are formă dreptunghiulară, cu 2 turle: deasupra pridvorului și naosului.

Naosul este în formă de cruce, având 4 stâlpi de piatră, ce susțin bolta cupolei. Pentru credincioși, deasupra absidelor este un cafas.

Lăcașul a fost sfințit în anul 1910.

În anul 1959 biserica a fost închisă.

După căderea URSS, biserica și-a reînceput activitatea, în interiorul său păstrându-se icoanele, o răstignire și iconostasul din lemn cu icoane aurite, pictate între anii 1905 – 1010 la Sankt-Petersburg, la comanda ctitorilor.

Pe perioada existenței lăcașului sfânt, au slujit preoți precum: Ion HARI, Leontie BĂRĂIACUL, Ștefan PELIN, Ștefan BĂRĂIAN, Gheorghe HARI, Pavel DANILEVSCHI, Eremia CIOCAN, Antonie TUDOREANU.

Actualmente, paroh al bisericii  ,,Sfânta Cuvioasa Parascheva” este Protoiereul Boris STRATAN, care și-a început activitatea în anul 1997.

Cu înțelepciune și dăruire de sine, Protoiereul Boris STRATAN păstorește și îndrumă duhovnicește creștinii din parohia încredințată.

Acesta nu doar îndrumă cu mult har și râvnă pe calea mântuirii sufletele celor care pășesc pragul sfintei biserici, dar se preocupă și de menținerea aspectului estetic al bisericii prin lucrări de construcție și amenajare (pavajul curții, sădirea copacilor decorativi, reabilitarea fațadei bisericii, construcția unei fântâni, optimizarea sistemului de încălzire, reparație de interior, etc.).

La  data de 18 septembrie 2018 Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni a vizitat parohia Nișcani și a oficiat Sfânta Liturghie în biserica din localitate. La serviciul divin au participat enoriașii bisericii, primarul localității și oaspeți. La final, ctitorii locașului sfânt au primit Diplome Arhierești.

 

Contacte:

Biserica „Sf. Cuv. Parascheva”, s. Nişcani, r. Călăraşi.