- Episcopia Ungheni - https://episcopia-ungheni.md -

Expozițiile de la Festivalul Pascal, „Mâinile mamei”, desfășurat în Parcul Micul Cluj din mun. Ungheni

Pe 4 mai, 2025, în Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, în a doua parte a zilei, cu binecuvântarea și susținerea nemijlocit a Înaltpreasfințitului PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, în parcul Micul Cluj din mun. Ungheni, s-a desfășurat Festivalul Pascal ,,Mâinile Mamei”, ediția a XVII-a, înfăptuit de Episcopia de Ungheni și Nisporeni, prin colaborare cu Primăria Municipiului Ungheni.

La această frumoasă și inedită activitate culturală au participat mănăstirile din cuprinsul Eparhie, dar și 25 de parohii, care prin cele 25 de căsuțe și pavilioane amenajate corespunzător, au fost prezentate deosebite și excepționale lucrări de panificație, culinărie și artizanat, care au fost analizate și examinate de o comisie de jurizare formată din Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, Dnl Andrei CHISTOL, Secretar de Stat din Ministerul Culturii, Dnl Vitalie VRABIE, Primarul municipiului Ungheni, Dnl Dionisie TERNOVSCHI, Președintele Raionului Ungheni și Dna Asea RĂILEANU.

Expozițiile au fost prezentate, în căsuțe amenajate corespunzător de către Mănăstirea Hîncu, Mănăstirea Hîrbovăț, Mănăstirea Hîrjauca, Mănăstirea Vărzărești, Mănăstirea Frumoasa, Mănăstirea Veverița, Mănăstirea „Sf. M. Mc. Gheorghe” din mun. Ungheni, Mănăstirea „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” din or. Nisporeni, Mănăstirea Răciula și Schitul „Cuviosul Ambrozie de la Optina” din s. Vărzărești.

Din Protopopiatul Ungheni au fost prezente parohiile satelor: Sculeni, Petrești, Măcărești, Zagarancia, Teșcureni, Toderești, Buciumeni, Chirileni, Unțești și Condrătești.

Din Protopopiatul Nisporeni au participat parohiile satelor Ciorăști, Milești, Boldurești și Cîrnești.

Din Protopopiatul Călărași au participat parohiile satelor Bravicea, Hirova, Vătămăneasa, Bahmut, Peticeni, Rădeni și Derineu.

Din Protopopiatul Hîncești au participat parohiile satelor Fundul Galbenii, Cățăleni, mun. Hîncești și Buțeni „Sf. Ierarh Nicolai”.

Iar meșterul popular prot. Anatolie GÎRBU, a prezentat o excepțională colecție de diferite icoane lucrate manual și după o tehnică veche.