Icoana Maicii Domnului „Potir Nesecat” – izvor de vindecare a celor stăpâniţi de boala beţiei

Potirul Nesecat” este o icoana făcătoare de minuni a Maica Domnului. Această Sfântă Icoană este socotită grabnic ajutatoare a celor împătimiţi de boala beţiei, dar mai nou este socotită şi izbăvitoare a celor stăpâniţi de patima fumatului şi a narcomaniei. Icoana se află în Biserica Acoperământul Maicii Domnului, din Mănăstirea de călugări din Serpuhov (regiunea Moscovei, Rusia). În faţa ei, zi şi noapte ard candele şi se înalţă rugăciuni.

Din istoria aceastei icoane aflăm că a fost desoperită în Rusia în anul 1878, printr-o întâmplare minunată. Un soldat în rezervă din Tula, pe nume Ştefan,  obişnuia să-şi dea toată pensia pe alcool, distrugîndu-şi sănătatea. Deşi a ajuns să nu mai poată merge, el continua să bea. Într-o noapte un sfânt i-a apărut în vis sfătuindu-l să meargă la Mănăstirea Maicii Domnului din Serpuhov, zicându-i: „Să mergi acolo şi să ţi se facă o molitfă în faţa icoanei „Potirul Nesecat.” Pentru că nu avea nici un ban şi nici nu putea să meargă, omul nu a luat în seamă visul. Dar sfântul i-a apărut şi a doua şi a treia oară, îndemnîndu-l mai aspru să meargă la mănăstirea de care i-a spus.

În cele din urmă, cu mult greu şi ispite a pornit la drum şi a ajuns la mănăstirea despre care i s-a spus în vis. Acolo el le-a povestit călugărilor visul său, dar nici unul din ei nu părea să ştie de existenţa vreunei astfel de icoane. În cele din urmă, unul dintre ei, călugărul Varlaam, şi-a amintit de o icoană în care era pictat un potir. Pe spatele ei scria „Potirul Nesecat”. După ce i s-a făcut o rugăciune cuvenită în faţa acestei icoane, omul nostru s-a întors acasă complet sănătos şi vindecat de alcoolism.

Vestea despre această minune s-a răspândit cu repeziciune şi mulţi suferinzi de patima beţiei, împreuna cu familiile lor, veneau să se roage în faţa icoanei Potirul Nesecat, pentru a dobândi ajutor şi izbăvire. Mulţi dintre ei se reîntorceau din nou la mănăstire, aducând mulţumiri Maicii Domnului pentru vindecarea primită.

De atunci şi până astăzi, nenumăraţi pelerini vin la sfânta mănăstire, cerând vindecare pentru părinţi, soţi, soţii, fraţi, surori şi tot sufletul ce este robit de beţie, narcomanie şi fumat.

Cea mai solemnă slujbă înaintea acestei Sfinte Icoane se săvârşeşte în ziua de 5/18 mai, când se face amintire de minunea săvârşită cu o robul lui Dumnezeu Ştefan.

preotul – Ştefan RÎMBU 

Troparul icoanei Maicii Domnului Potirul Nesecat

Veniţi dreptslăvitorilor creştini, la dumnezeiescul şi minunatul chip al Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, care satură inimile celor credincioşi din Potirul Nesecat al milostivirii Sale şi arată minuni poporului celui binecinstitor. Acestea văzând şi auzind, cu duhul prăznuind, cu căldură să-I strigăm: Stăpână Prea milostivă, tămăduieşte neputinţele şi patimile noastre, rugând pe Fiul Tău, Hristos, Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre!